Bitki wieprzowe w sosie własnym
DANIA GŁÓWNE

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Soczyste, delikatne i kruche mięsko wieprzowe w aromatycznym sosie własnym, podane z kluskami śląskimi i soczystą surówką coleslaw czyli doskonały pomysł na pyszny obiad, polecam.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Składniki:

  • 1kg biodrówki wieprzowej, szynki lub schabu
  • 2 cebule
  • 50-70ml oleju
  • 50g mąki pszennej (2 łyżki)
  • Sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Przygotowanie:

  1. Przygotowany kawałek wieprzowiny oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy na dwucentymetrowe plastry, które następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa na kotlety o grubości około 0,5-1cm.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę a czosnek rozgniatamy i również szatkujemy w drobną kosteczkę.
  3. Rozbite kotlety oprószamy z obu stron solą i pieprzem i obtaczamy w mące.
  4. Na patelni dosyć mocno rozgrzewamy 50ml oleju, na którym układamy partiami, po dwa obtoczone w mące kotlety i obsmażamy je na intensywnie złoty kolor, po około 3min z każdej strony. W razie potrzeby do obsmażania mięsa podlewamy większą ilość oleju. Obsmażone bitki odkładamy chwilowo na bok.
  5. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy bitki, smażymy pokrojoną cebulę wraz czosnkiem do momentu aż cebula się zeszkli.
  6. Do zeszklonej cebuli wlewamy szklankę bulionu drobiowego, dodajemy również liście laurowe, oraz ziele angielskie i chwilę razem smażymy, solidnie mieszamy, aby wszystkie aromaty, które powstały podczas smażenia mięsa i cebuli przeszły do sosu.
  7. Na patelnie z sosem wkładamy obsmażone bitki, patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez około 30min.
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami

Zrazy wołowe –  roladki wołowe

Makaron z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Summary
recipe image
Recipe Name
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *