Bitki wieprzowe w sosie własnym
Soczyste, delikatne i kruche mięsko wieprzowe w aromatycznym sosie własnym, podane z kluskami śląskimi i soczystą surówką coleslaw czyli doskonały pomysł na pyszny obiad, polecam.
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Składniki:
- 1kg biodrówki wieprzowej, szynki lub schabu
- 2 cebule
- 50-70ml oleju
- 50g mąki pszennej (2 łyżki)
- Sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Przygotowanie:
- Przygotowany kawałek wieprzowiny oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy na dwucentymetrowe plastry, które następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa na kotlety o grubości około 0,5-1cm.
- Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę a czosnek rozgniatamy i również szatkujemy w drobną kosteczkę.
- Rozbite kotlety oprószamy z obu stron solą i pieprzem i obtaczamy w mące.
- Na patelni dosyć mocno rozgrzewamy 50ml oleju, na którym układamy partiami, po dwa obtoczone w mące kotlety i obsmażamy je na intensywnie złoty kolor, po około 3min z każdej strony. W razie potrzeby do obsmażania mięsa podlewamy większą ilość oleju. Obsmażone bitki odkładamy chwilowo na bok.
- Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy bitki, smażymy pokrojoną cebulę wraz czosnkiem do momentu aż cebula się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli wlewamy szklankę bulionu drobiowego, dodajemy również liście laurowe, oraz ziele angielskie i chwilę razem smażymy, solidnie mieszamy, aby wszystkie aromaty, które powstały podczas smażenia mięsa i cebuli przeszły do sosu.
- Na patelnie z sosem wkładamy obsmażone bitki, patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez około 30min.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Makaron z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Summary

Recipe Name
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Published On