Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Desery

Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls

Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls

Przepis na pyszne ,puszyste i słodziutkie bułeczki cynamonowe zwane inaczej Cinnamon Rolls które są tak wciągające że w mgnieniu oka znika cała brytfanna bułeczek.

Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls

Składniki:

Ciasto:

  • 20g drożdży
  • 50g cukru
  • 2 żółtka (jedno białko z jednego jajka wykorzystamy przy polewie lukrowej)
  • 250ml mleka
  • 550g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • Olejek waniliowy 1 łyżeczka
  • 50g masła
  • Brytfanna o wymiarach 25cm x 30cm

Nadzienie:

  • 20g masła
  • 50g cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamony sproszkowanego

Polewa lukrowa:

  • Białko z jednego jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g cukru pudru

Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls

Przygotowanie:

  1. Do miski od robota kuchennego( lub zwykłej miski, jeżeli chcemy wyrabiać ciasto ręcznie), wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i zostawiamy na minutę aby drożdże zaczęły się rozpuszczać, następnie wlewamy mleko, rozmącone żółtka, olejek waniliowy, oraz dodajemy  łyżeczkę soli,  wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Uruchamiamy robota, stopniowo dodajemy mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto, po dodaniu całej mąki dodajemy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto przez 10 min.
  3. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie przywierające w ogóle do dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około dwie godziny do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, ciasto oprószamy mąką również z wierzchu następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach w przybliżeniu 30cm x 50cm i grubości około 1-1,5 cm
  5. Rozwałkowane ciasto z wierzchu smarujemy roztopionym i ostudzonym masłem,  potem posypujemy cały płat cukrem wymieszanym z cynamonem.
  6. Ciasto zwijamy w wałek wzdłuż krótszego boku. Powstały wałek kroimy na około czterocentymetrowe kawałki, które umieszczamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki odkładamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia
  7. Wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 20min
  8. W czasie wypiekania bułeczek przygotowujemy polewę lukrową, w tym celu do kubka wlewamy sok z cytryny, białko z jednego jajka oraz cukier puder, wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej kremowej masy, następnie polewę przekładamy do rękawa cukierniczego i polewamy wypieczone drożdżówki zaraz po wyciągnięciu ich z piekarnika.      
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Tarta z lemon curd i bezą – przepis

Szarlotka z bezą i kruszonką

Sernik oreo z borówkami i malinami

DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku

Summary
recipe image
Recipe Name
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *