Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Przepis na pyszne ,puszyste i słodziutkie bułeczki cynamonowe zwane inaczej Cinnamon Rolls które są tak wciągające że w mgnieniu oka znika cała brytfanna bułeczek.
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Składniki:
Ciasto:
- 20g drożdży
- 50g cukru
- 2 żółtka (jedno białko z jednego jajka wykorzystamy przy polewie lukrowej)
- 250ml mleka
- 550g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- Olejek waniliowy 1 łyżeczka
- 50g masła
- Brytfanna o wymiarach 25cm x 30cm
Nadzienie:
- 20g masła
- 50g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamony sproszkowanego
Polewa lukrowa:
- Białko z jednego jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g cukru pudru
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Przygotowanie:
- Do miski od robota kuchennego( lub zwykłej miski, jeżeli chcemy wyrabiać ciasto ręcznie), wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i zostawiamy na minutę aby drożdże zaczęły się rozpuszczać, następnie wlewamy mleko, rozmącone żółtka, olejek waniliowy, oraz dodajemy łyżeczkę soli, wszystko dokładnie mieszamy.
- Uruchamiamy robota, stopniowo dodajemy mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto, po dodaniu całej mąki dodajemy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto przez 10 min.
- Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie przywierające w ogóle do dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około dwie godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, ciasto oprószamy mąką również z wierzchu następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach w przybliżeniu 30cm x 50cm i grubości około 1-1,5 cm
- Rozwałkowane ciasto z wierzchu smarujemy roztopionym i ostudzonym masłem, potem posypujemy cały płat cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Ciasto zwijamy w wałek wzdłuż krótszego boku. Powstały wałek kroimy na około czterocentymetrowe kawałki, które umieszczamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki odkładamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia
- Wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 20min
- W czasie wypiekania bułeczek przygotowujemy polewę lukrową, w tym celu do kubka wlewamy sok z cytryny, białko z jednego jajka oraz cukier puder, wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej kremowej masy, następnie polewę przekładamy do rękawa cukierniczego i polewamy wypieczone drożdżówki zaraz po wyciągnięciu ich z piekarnika.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Tarta z lemon curd i bezą – przepis
Sernik oreo z borówkami i malinami
DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
Summary
Recipe Name
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Published On
Uwielbiam cynamonki zwłaszcza te polane lukrem. Pozdrawiam 🙂