Bułki czosnkowo-ziołowe - przepis
PIECZYWO

Bułki czosnkowe

Bułki czosnkowe

Pyszne i aromatyczne, mięciutkie, ale przede wszystkim proste w wykonaniu pszenne bulki czosnkowe. Aromat czosnkowo-ziołowy rozchodzący się podczas pieczenia tych bułek jest obłędny i sprawia że wszyscy czekają, aż gotowe bułeczki wreszcie wyjadą z piekarnika. Jeszcze ciepłe znikają błyskawicznie.    

Bułki czosnkowe

Składniki:

  • 650g mąki pszennej
  • 150ml wody
  • 150ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli (12g)
  • 20g drożdży
  • 30ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru

Masło czosnkowe:

  • 40g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 filiżanki drobno posiekanej natki pietruszki

Bułki czosnkowe

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski wkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
  2. Do pracującego rozczynu drożdżowego wlewamy resztę mleka i wody, rozmącone jajko, oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy 30ml oleju.  Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45min.
  4. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowe. Do miski wkładamy 40g miękkiego masła, dodajemy trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i około pół filiżanki drobno posiekanej natki pietruszki, całość solimy i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.  
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta powinien ważyć około 110g
  6. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, które układamy na blasze do pieczenia (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia).
  7. Każdy kawałek ciasta nacinamy wzdłuż nożem w duch lub trzech miejscach, a powstałe nacięcia wypełniamy masłem czosnkowym, tak przygotowane bułeczki odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  8. Blachę z wyrośniętymi bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 20min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół z termo-obiegiem, a blacha na środkowej półce.
Bułki czosnkowo-ziołowe - przepis
Bułki czosnkowe

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem

Obwarzanki krakowskie – przepis

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Bułki Hamburgerowe – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Bułki czosnkowe
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *