Bułki czosnkowe
Pyszne i aromatyczne, mięciutkie, ale przede wszystkim proste w wykonaniu pszenne bulki czosnkowe. Aromat czosnkowo-ziołowy rozchodzący się podczas pieczenia tych bułek jest obłędny i sprawia że wszyscy czekają, aż gotowe bułeczki wreszcie wyjadą z piekarnika. Jeszcze ciepłe znikają błyskawicznie.
Bułki czosnkowe
Składniki:
- 650g mąki pszennej
- 150ml wody
- 150ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli (12g)
- 20g drożdży
- 30ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
Masło czosnkowe:
- 40g masła
- ½ łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 filiżanki drobno posiekanej natki pietruszki
Bułki czosnkowe
Przygotowanie:
- Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski wkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
- Do pracującego rozczynu drożdżowego wlewamy resztę mleka i wody, rozmącone jajko, oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy 30ml oleju. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45min.
- W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowe. Do miski wkładamy 40g miękkiego masła, dodajemy trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i około pół filiżanki drobno posiekanej natki pietruszki, całość solimy i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta powinien ważyć około 110g
- Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, które układamy na blasze do pieczenia (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia).
- Każdy kawałek ciasta nacinamy wzdłuż nożem w duch lub trzech miejscach, a powstałe nacięcia wypełniamy masłem czosnkowym, tak przygotowane bułeczki odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Blachę z wyrośniętymi bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 20min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół z termo-obiegiem, a blacha na środkowej półce.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem
Obwarzanki krakowskie – przepis
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
Summary
Recipe Name
Bułki czosnkowe
Published On