Cebularze - przepis
PIECZYWO

Cebularze – Ksiega-smaku.pl

Cebularze – Ksiega-smaku.pl

Przepis na tradycyjne lubelskie cebularze, czyli pyszne mięciutkie bułki drożdżowe z dużą ilością przesmażonej cebulki a całość obsypana makiem, bardzo proste a jakże pyszne.

Cebularze

Składniki:

Ciasto:

  • 200ml mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 2 jajka (1 całe + 1 żółtko)
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz cebulowy:

  • 3-4 cebule około 250g
  • Sól i pieprz
  • 40ml oleju

Dodatkowo mak do posypania bułek

Cebularze

Przygotowanie:

  1. W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, wlewamy 3 łyżki mleka i dodajemy łyżkę mąki, składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż rozczyn drożdżowy zacznie pracować.
  2. Kolejno do pracującego rozczynu wlewamy odmierzoną ilość mleka i rozmącone jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie, elastyczne, oraz łatwo będzie odchodzić od ręki.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  4. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz, w tym celu obieramy cebulę, przekrawamy na połówki i tniemy w dosyć grube piórka, w rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy pod przykryciem, aż cebulka będzie szkląca i miękka. Usmażoną cebulę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na sześć równe części po około 150 gram każda. Z wszystkich kawałków ciasta formujemy kulki, które następnie dosyć mocno spłaszczamy tworząc placki o średnicy około 12cm. Ciasto układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo na środku każdego placka robimy zagłębienie z przeznaczeniem na farsz.
  6. Na każdym kawałku ciasta na środku układamy po dwie łyżki przesmażonej cebulki, a z wierzchu cebularze obsypujemy makiem.
  7. Tak przygotowane bułki odkładamy jeszcze na 30min do wyrośnięcia po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 25min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra, dół, bez termo-obiegu, a blacha ustawiona na środkowej półce.
Cebularze - przepis
Cebularze – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Bułki czosnkowe

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie

Summary
recipe image
Recipe Name
Cebularze
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *