Cebularze – Ksiega-smaku.pl
Przepis na tradycyjne lubelskie cebularze, czyli pyszne mięciutkie bułki drożdżowe z dużą ilością przesmażonej cebulki a całość obsypana makiem, bardzo proste a jakże pyszne.
Cebularze
Składniki:
Ciasto:
- 200ml mleka
- 500g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 2 jajka (1 całe + 1 żółtko)
- 50g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz cebulowy:
- 3-4 cebule około 250g
- Sól i pieprz
- 40ml oleju
Dodatkowo mak do posypania bułek
Cebularze
Przygotowanie:
- W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, wlewamy 3 łyżki mleka i dodajemy łyżkę mąki, składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż rozczyn drożdżowy zacznie pracować.
- Kolejno do pracującego rozczynu wlewamy odmierzoną ilość mleka i rozmącone jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie, elastyczne, oraz łatwo będzie odchodzić od ręki.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz, w tym celu obieramy cebulę, przekrawamy na połówki i tniemy w dosyć grube piórka, w rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy pod przykryciem, aż cebulka będzie szkląca i miękka. Usmażoną cebulę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na sześć równe części po około 150 gram każda. Z wszystkich kawałków ciasta formujemy kulki, które następnie dosyć mocno spłaszczamy tworząc placki o średnicy około 12cm. Ciasto układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo na środku każdego placka robimy zagłębienie z przeznaczeniem na farsz.
- Na każdym kawałku ciasta na środku układamy po dwie łyżki przesmażonej cebulki, a z wierzchu cebularze obsypujemy makiem.
- Tak przygotowane bułki odkładamy jeszcze na 30min do wyrośnięcia po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 25min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra, dół, bez termo-obiegu, a blacha ustawiona na środkowej półce.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Summary
Recipe Name
Cebularze
Published On
Lubię zjeść od czasu do czasu cebularza 🙂