Chleb pszenny tostowy – przepis
PIECZYWO

Chleb pszenny tostowy – przepis

Chleb pszenny tostowy – przepis

Przepis na tradycyjny, delikatny i maślany chleb pszenny tostowy, który będzie idealny właśnie na tosty, czy chociażby do kanapek z domowymi dżemami lub prawdziwym miodem. Taki chleb jest uwielbiany zwłaszcza przez dzieci co gwarantuje, że błyskawicznie będzie znikał z talerzy. Z poniższego przepisu wyjdą dwa bochenki tego pysznego chlebka.

Chleb pszenny tostowy

Składniki na dwa bochenki:

  • 200ml mleka
  • 350ml wody
  • 1kg mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 40g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5  łyżeczki soli

Dodatkowo do posmarowania ciasta przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżką cukru, oraz dwie foremki do pieczenia o wymiarach 12X30cm i ok. 15g masła do posmarowania wewnątrz tych foremek.

Chleb pszenny tostowy

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
  2. Do rozczynu wlewamy resztę mleka, wodę, wsypujemy  mąkę i sól po czym zaczynamy wyrabiać ciasto chlebowe. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło.  Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki chwilę zagniatamy po czym formujemy dwa wałki o długości około 30cm każdy, uformowane ciasto układamy w foremkach do pieczenia które wcześniej smarujemy wewnątrz miękkim masłem. Ciasto chlebowe nacinamy z wierzchu nożem i smarujemy przygotowanym rozczynem wody z cukrem.
  4.  Foremki z ciastem przykrywamy  bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte bochenki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 30min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo – obiegu, blacha włożona na najniższej półce.  
  6. Po upieczeniu bochenki wyciągamy z piekarnika oraz z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia.
Chleb pszenny tostowy – przepis
chleb tostowy – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Strucla makowa – przepis

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl

Kapuśniaczki drożdżowe

Summary
recipe image
Recipe Name
Chleb pszenny tostowy – przepis
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *