DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
DANIA GŁÓWNE

DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku

DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku

Przepis na tradycyjne koreańskie danie – Dakgangjeong (닭강정), czyli chrupiące, soczyste skrzydełka z kurczaka dwukrotnie smażone na głębokim oleju, pokryte słodko pikantnym sosem na bazie sosu sojowego, cukru trzcinowego i papryki chili. Dakgangjeong  idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, a przy piwie będzie smakować wybornie. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.    

DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku

Składniki:

  • 800g skrzydełka z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • Olej do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru starty na tarce
  • 1 łyżeczka papryki chili w płatkach
  • 2 łyżki wina ryżowego (opcjonalnie)

DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka z kurczaka oczyszczamy, kroimy na kawałki, odrzucając lotki, dokładnie płuczemy, po czym przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (dzięki moczeniu w mleku skrzydełka będą bardziej soczyste i delikatne po usmażeniu)
  2. Skrzydełka wyciągamy z lodówki, dokładnie płuczemy z mleka i chwile pozostawiamy do obcieknięcia, skrzydełka oprószamy solą i pieprzem, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz dwucentymetrowy kawałek imbiru który ścieramy na tarce. Wszystkie przyprawy dokładnie wcieramy w mięso i odstawiamy na 20min do zamarynowania.
  3. Zamarynowane mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej, następnie smażymy na głębokim oleju. Skrzydełka koniecznie smażymy dwukrotnie aby uzyskać chrupkość  oraz złoty kolor panierki, pierwszy raz smażymy około 12min po czym usmażone kawałki  wyciągamy, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Za drugim razem smażymy już krócej ok 6-8min do uzyskania złotego koloru.
  4. W czasie smażenia kurczaka przygotowujemy sos. Na patelnię wkładamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, czyli olej, sos sojowy, ocet winny, miód, cukier trzcinowy, czosnek, imbir oraz paprykę chili w płatkach. Rozpalamy ogień i na małym ogniu smażymy sos przez 3 min.
  5. Usmażonego kurczaka przekładamy na patelnię z sosem, dokładnie mieszamy aby cały sos pokrył skrzydełka. Gotowe skrzydełka przekładamy do miski i podajemy posypane sezamem bądź smażonymi orzeszkami. Smacznego.
DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Summary
recipe image
Recipe Name
DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *