DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
Przepis na tradycyjne koreańskie danie – Dakgangjeong (닭강정), czyli chrupiące, soczyste skrzydełka z kurczaka dwukrotnie smażone na głębokim oleju, pokryte słodko pikantnym sosem na bazie sosu sojowego, cukru trzcinowego i papryki chili. Dakgangjeong idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, a przy piwie będzie smakować wybornie. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
Składniki:
- 800g skrzydełka z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2cm kawałek imbiru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- Olej do smażenia
Sos:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 cm kawałek korzenia imbiru starty na tarce
- 1 łyżeczka papryki chili w płatkach
- 2 łyżki wina ryżowego (opcjonalnie)
DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
Przygotowanie:
- Skrzydełka z kurczaka oczyszczamy, kroimy na kawałki, odrzucając lotki, dokładnie płuczemy, po czym przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (dzięki moczeniu w mleku skrzydełka będą bardziej soczyste i delikatne po usmażeniu)
- Skrzydełka wyciągamy z lodówki, dokładnie płuczemy z mleka i chwile pozostawiamy do obcieknięcia, skrzydełka oprószamy solą i pieprzem, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz dwucentymetrowy kawałek imbiru który ścieramy na tarce. Wszystkie przyprawy dokładnie wcieramy w mięso i odstawiamy na 20min do zamarynowania.
- Zamarynowane mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej, następnie smażymy na głębokim oleju. Skrzydełka koniecznie smażymy dwukrotnie aby uzyskać chrupkość oraz złoty kolor panierki, pierwszy raz smażymy około 12min po czym usmażone kawałki wyciągamy, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Za drugim razem smażymy już krócej ok 6-8min do uzyskania złotego koloru.
- W czasie smażenia kurczaka przygotowujemy sos. Na patelnię wkładamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, czyli olej, sos sojowy, ocet winny, miód, cukier trzcinowy, czosnek, imbir oraz paprykę chili w płatkach. Rozpalamy ogień i na małym ogniu smażymy sos przez 3 min.
- Usmażonego kurczaka przekładamy na patelnię z sosem, dokładnie mieszamy aby cały sos pokrył skrzydełka. Gotowe skrzydełka przekładamy do miski i podajemy posypane sezamem bądź smażonymi orzeszkami. Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku
Smażony ryż z jajkiem po chińsku
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty