Domowa szynka drobiowa – Przepis
Przepis na pyszną, soczystą szynkę drobiową z piersi kurczaka, tworzoną we własnej kuchni bez użycia szynkowaru oraz bez dodatku konserwantów i innych szkodliwych substancji.
Domowa szynka drobiowa
Składniki:
- 800g fileta z kurczaka
- 16g peklosoli (2% wagi mięsa)
- 2 ząbki czosnku
- Płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Woda (20% wagi mięsa)
- Mąka ziemniaczana (10% wagi mięsa)
Domowa szynka drobiowa
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach, do zmielonego mięsa dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, płaską łyżeczkę pieprzu oraz peklosól (Ja dodaję peklosól w ilości 2% ilości mięsa, czyli w tym przypadku na 800g mięsa dodaję 16g peklosoli)
- Zmielone mięso z czosnkiem, pieprzem oraz peklosolą dokładnie mieszamy, następnie odstawiamy do lodówki na 24h do zapeklowania
- Do zapeklowanego mięsa dodajemy łyżeczkę cukru pudru, szczyptę gałki muszkatołowej (gałka muszkatołowa jest bardzo intensywną przyprawą dlatego dodajemy jej niewiele) wodę w ilości 20% ilości mięsa (w tym przypadku 160g) oraz mąkę ziemniaczaną (10% ilości mięsa czyli 80g). wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej.
- Uzyskaną masę mięsną przekładamy do osłonki foliowej, którą szczelnie związujemy po napełnieniu.
- Gotowy baton mięsny parzymy w garnku przez 90min w temperaturze 80-850C, następnie po wystudzeniu możemy się cieszyć smakiem pysznej domowej szynki drobiowej.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Smażony ryż z jajkiem po chińsku
Summary
Recipe Name
Domowa szynka drobiowa
Published On