Dorsz pieczony z koperkiem
Wyjątkowy smak i prostota wykonania to kwintesencja tego przepisu, dorsz pieczony z koperkiem jest naprawdę prosty i bardzo szybki w wykonaniu, do tego bardzo smaczny. Dorsz jest jedną z droższych ryb dostępnych w naszych sklepach, jednak ze względu na walory smakowe warto pokusić się o jego przyrządzenie.
Dorsz pieczony z koperkiem
Składniki (dla 2 osób):
- filet z dorsza ok. 30dag
- Koper – mały pęczek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- Sól
- pieprz
Dorsz pieczony z koperkiem – przepis
Przygotowanie
- Filet z dorsza myjemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.
- Przygotowujemy sos: do małej miski wlewamy trzy łyżki oliwy, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wsypujemy paprykę słodką i ostrą, potem dodajemy posiekane kilka gałązek kopru i szczyptę soli i pieprzu, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Filety z dorsza z każdej strony smarujemy przygotowanym sosem, następnie rybę układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Przygotowanego dorsza skrapiamy sokiem z cytryny następnie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 15min.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem
Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Summary
Recipe Name
Dorsz pieczony z koperkiem
Published On