Dorsz pieczony z koperkiem
DANIA GŁÓWNE

Dorsz pieczony z koperkiem

Dorsz pieczony z koperkiem

Wyjątkowy smak i prostota wykonania to kwintesencja tego przepisu, dorsz pieczony z koperkiem jest naprawdę prosty i bardzo szybki w wykonaniu, do tego bardzo smaczny. Dorsz jest jedną z droższych ryb dostępnych w naszych sklepach, jednak ze względu na walory smakowe warto pokusić się o jego przyrządzenie.   

Dorsz pieczony z koperkiem

Składniki (dla 2 osób):

  • filet z dorsza ok. 30dag
  • Koper – mały pęczek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól
  • pieprz

Dorsz pieczony z koperkiem przepis

Przygotowanie

  1. Filet z dorsza myjemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Przygotowujemy sos: do małej miski wlewamy trzy łyżki oliwy, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wsypujemy paprykę słodką i ostrą, potem dodajemy posiekane kilka gałązek kopru i szczyptę soli i pieprzu, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  3. Filety z dorsza z każdej strony smarujemy przygotowanym sosem, następnie rybę układamy w naczyniu żaroodpornym.
  4. Przygotowanego dorsza skrapiamy sokiem z cytryny następnie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 15min.
Dorsz pieczony z koperkiem
dorsz pieczony z koperkiem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Śledzie w sosie pomidorowym

Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Dorsz pieczony z koperkiem
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *