DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Jak często jecie ryby? U Nas niestety nie pojawiają się zbyt często, w sumie nie wiem dlaczego po prostu o nich zapominam – a tak przecież lubię ryby i to pod każdą postacią pieczone, smażone, gotowane. Jednym z moich postanowień noworocznych było oczywiście zdrowiej się odżywiać a ryby to przecież idealny element zbilansowanej diety i główne źródło kwasów omega-3 ryby zawierają też witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B i są bogate w białko i składniki mineralne jak jod, selen i żelazo więc naprawdę warto je jeść. Więc teraz przynajmniej raz w tygodniu staram się aby na obiad wpadła rybka. I tak ostatnio siedziałam i myślałam jaki rybny obiad zrobić i postanowiłam zmodyfikować moje ulubione danie makaron z kurczakiem, szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Po prostu zamieniłam kurczaka na dorsza, wyszło bardzo ciekawe, smaczne i kolorowe danie a dorsz wyszedł bardzo delikatny i soczysty. Jeśli tak jak ja lubicie eksperymentować w kuchni koniecznie spróbujcie tego przepisu, ja do tego dania zrobiłam ziemniaczki pieczone ale ryż też będzie dobrze się komponował.
DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki na 4 porcje:
- Dorsz 500g świeży lub mrożony,
- Sok z cytryny 3 łyżki,
- Szpinak 200g,
- Ser pleśniowy 150g,
- Suszone pomidory w zalewie ok 10szt,
- Śmietana 18% 100g,
- Orzechy włoskie 40g,
- Cebula 1szt,
- Czosnek 3 ząbki,
- Gałka muszkatołowa,
- Pieprz,
- Natka pietruszki,
- Olej 2 łyżki,
- Pól szklanki wody.
DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM
Przygotowanie:
- Dorsza umyj, osusz ręcznikiem papierowym , potnij na kawałki następnie posól i skrop sokiem z cytryny.
- Cebulę, czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. . Na patelni rozgrzej olej a gdy będzie już dobrze rozgrzany wrzuć cebulkę i czosnek, oraz połamane orzechy włoskie. Cebulę, czosnek i orzechy smażymy do momentu zeszklenia cebulki, musimy uważać aby nie przypalić orzechów bo będą gorzkie.
- Szpinak płuczemy, osuszamy i wrzucamy na patelnie z zeszkloną cebulą, chwilę razem smażymy po czym dodajemy pół szklanki wody i pokruszony wcześniej ser pleśniowy, wlewamy śmietankę i pokrojone pomidory suszone, dusimy razem minutę, całość przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na samym końcu dodajemy kawałki dorsza tak aby cały był przykryty sosem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu nie więcej niż 10 minut aby dorsz był mięciutki i soczysty ale nie rozgotowany. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Śledzie pod pierzynką – przepis
Pieczone ziemniaki z piekarnika