Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Desery

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Przepis na pyszne domowe drożdżówki na delikatnym puszystym cieście drożdżowym z prażonymi jabłkami, kruszonką i lukrem cytrynowym …samo dobro, palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzi 7 pysznych drożdżówek.

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Składniki na 7 szt.:

  • 150ml mleka
  • 410g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 40g masła (roztapiamy i studzimy)
  • 40g cukru
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

Jabłka prażone:

  • 2 jabłka (około400g)
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki sproszkowanego cynamony

Kruszonka:

  • 25g masła
  • 25g cukru
  • 50g mąki pszennej

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 50g cukru pudru

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Przygotowanie:

  1. W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je jedną łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka łyżek mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować
  2. Do miski dodajemy resztę mleka, mąkę oraz rozmącone jedno jajko i jedno żółtko (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do posmarowania drożdżówek) dodajemy również cukier, i szczyptę soli, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  3. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy prażone jabłka. Dwa jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy w centymetrową  kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem oraz cynamonem i smażymy przez około 10 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Uprażone jabłka pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Przygotowujemy kruszonkę, w misce mieszamy i zagniatamy ze sobą 25g masła, 25g cukru i 50g mąki pszennej do momentu aż powstanie surowa kruszonka 
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy  na stolnicę i chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 7 kawałków po około 100g każdy z których formujemy kulki. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na placki o średnicy około 12 cm. Wewnątrz każdego placka tworzymy zagłębienie do którego nałożymy prażonych jabłek.
  6. Uformowane placki  układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, każdy placek smarujemy rozmąconym białkiem po czym na każdy nakładamy po jednej solidnej łyżce prażonych jabłek, i obsypujemy je  przygotowaną kruszonką. Gotowe drożdżówki pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
  7. Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 15min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu).
  8. Gdy pieczemy drożdżówki przygotowujemy lukier,  miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem smarujemy upieczone   drożdżówki . Smacznego.
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Strucla z dżemem i kruszonką

Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami

Summary
recipe image
Recipe Name
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *