Dufinki ziemniaczane
Pyszne kulki ziemniaczane dufinki, którymi można zastąpić zwykłe „ubite” ziemniaki, czy też frytki, a które wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu, na pewno urozmaicą wygląd i smak podawanych potraw.
Dufinki ziemniaczane
Składniki dla 4-5 osób:
- 500g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- Sól
- Gałka muszkatołowa w proszku
- Pieprz
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Dufinki ziemniaczane
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Do ziemniaków dodajemy rozmącone jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej w proszku, następnie wyrabiamy jednolite ciasto. W zależności od rodzaju ziemniaków, gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy trochę więcej mąki pszennej.
- Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3cm, następnie tniemy na równe kawałki, z których formujemy kulki o średnicy 2-3cm. Z powyższych składników powinno wyjść około 40 – 45szt dufinek.
- Kulki ziemniaczane obtaczamy w bułce tartej i partiami po kilkanaście sztuk smażymy na złoty kolor, na głębokim oleju po około 6min każdą partię.
- Usmażone dufinki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odciągnąć nadmiar oleju.
Dufinki ziemniaczane podajemy najlepiej gorące, lub jeszcze ciepłe.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Summary
Recipe Name
Dufinki ziemniaczane
Published On
Jak ja uwielbiam takie kuleczki!