DODATKI

Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych

Dufinki ziemniaczane

Pyszne kulki ziemniaczane dufinki, którymi można zastąpić zwykłe „ubite” ziemniaki, czy też frytki, a które wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu, na pewno urozmaicą wygląd i smak podawanych potraw.

Dufinki ziemniaczane

Składniki dla 4-5 osób:

  • 500g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa w proszku
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Dufinki ziemniaczane

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  2. Do ziemniaków dodajemy rozmącone jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej w proszku, następnie wyrabiamy jednolite ciasto. W zależności od rodzaju ziemniaków, gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy trochę więcej mąki pszennej.
  3. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3cm, następnie tniemy na równe kawałki, z których formujemy kulki o średnicy 2-3cm. Z powyższych składników powinno wyjść około 40 – 45szt dufinek.
  4. Kulki ziemniaczane obtaczamy w bułce tartej i partiami po kilkanaście sztuk smażymy na złoty kolor, na głębokim oleju po około 6min każdą partię.
  5. Usmażone dufinki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odciągnąć nadmiar oleju.

Dufinki ziemniaczane podajemy najlepiej gorące, lub jeszcze ciepłe.

Smacznego.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Cebulowe krążki – onion rings

Pulpety w sosie pomidorowym

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Dufinki ziemniaczane
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *