Dufinki ziemniaczane
Pyszne kulki ziemniaczane dufinki, którymi można zastąpić zwykłe „ubite” ziemniaki, czy też frytki, a które wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu, na pewno urozmaicą wygląd i smak podawanych potraw.
Dufinki ziemniaczane
Składniki dla 4-5 osób:
- 500g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- Sól
- Gałka muszkatołowa w proszku
- Pieprz
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Dufinki ziemniaczane
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Do ziemniaków dodajemy rozmącone jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej w proszku, następnie wyrabiamy jednolite ciasto. W zależności od rodzaju ziemniaków, gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy trochę więcej mąki pszennej.
- Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3cm, następnie tniemy na równe kawałki, z których formujemy kulki o średnicy 2-3cm. Z powyższych składników powinno wyjść około 40 – 45szt dufinek.
- Kulki ziemniaczane obtaczamy w bułce tartej i partiami po kilkanaście sztuk smażymy na złoty kolor, na głębokim oleju po około 6min każdą partię.
- Usmażone dufinki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odciągnąć nadmiar oleju.
Dufinki ziemniaczane podajemy najlepiej gorące, lub jeszcze ciepłe.
Smacznego.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Summary

Recipe Name
Dufinki ziemniaczane
Published On
Jak ja uwielbiam takie kuleczki!