Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku, czyli klasyczne danie jednogarnkowe, bardzo pożywne o bogatym smaku i aromacie, i tak naprawdę bardzo proste w wykonaniu, a dodatkowo fasola, jako główny składnik tej potrawy to doskonałe źródło białka i witamin B, C, E, a także minerałów jak magnez i fosfor.
Fasolka po bretońsku
Składniki: (porcja dla 4-6 osób)
- 500g Fasoli „Piękny Jaś”
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Łyżeczka soli
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250g kiełbasy śląskiej
- 250g boczku parzonego, wędzonego
- 500ml przecieru pomidorowego
- Łyżka majeranku
- Pieprz
- Ostra papryka w proszku
Fasolka po bretońsku
Przygotowanie:
- Fasolkę zalewamy wodą do wysokości około 2-3 cm powyżej poziomu nasion i odstawiamy na noc, żeby zmiękła i napęczniała.
- Następnego dnia koniecznie odcedzamy fasolkę i zalewamy świeżą wodą podobnie jak poprzednio, 2-3cm powyżej poziomu nasion, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do momentu, aż fasolka będzie miękka, czyli nawet półtorej godziny, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody .
- W czasie kiedy fasolka się gotuje kroimy kiełbasę w półplasterki, boczek w kostkę, a cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oliwie.
- Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy rozgnieciony i pokrojony ząbek czosnku razem z kiełbasą i boczkiem, i smażymy razem przez 5min.
- Do miękkiej fasolki przekładamy podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy majeranek i chwilę razem gotujemy na wolnym ogniu.
- Fasolkę po bretońsku doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i podajemy ze świeżym chlebem.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Duszaki, Pieczonki – prosty przepis
Summary
Recipe Name
Fasolka po bretońsku
Published On