DANIA GŁÓWNE

Fasolka po bretońsku – prosty przepis

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku, czyli klasyczne danie jednogarnkowe, bardzo pożywne o bogatym smaku i aromacie, i tak naprawdę bardzo proste w wykonaniu, a dodatkowo fasola, jako główny składnik tej potrawy to doskonałe źródło białka i witamin B, C, E, a także minerałów jak magnez i fosfor.   

 

Fasolka po bretońsku

Składniki: (porcja dla 4-6 osób)

  • 500g Fasoli „Piękny Jaś”
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250g kiełbasy śląskiej
  • 250g boczku parzonego, wędzonego
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • Łyżka majeranku
  • Pieprz
  • Ostra papryka w proszku

Fasolka po bretońsku

Przygotowanie:

  1. Fasolkę zalewamy wodą do wysokości około 2-3 cm powyżej poziomu nasion i odstawiamy na noc, żeby zmiękła i napęczniała.
  2. Następnego dnia koniecznie odcedzamy fasolkę i zalewamy świeżą wodą podobnie jak poprzednio, 2-3cm powyżej poziomu nasion, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do momentu, aż fasolka będzie miękka, czyli nawet półtorej godziny, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody .
  3. W czasie kiedy fasolka się gotuje kroimy kiełbasę w półplasterki, boczek w kostkę, a cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oliwie.
  4. Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy rozgnieciony i pokrojony ząbek czosnku razem z kiełbasą i boczkiem, i smażymy razem przez 5min.
  5. Do miękkiej fasolki przekładamy podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy majeranek i chwilę razem gotujemy na wolnym ogniu.
  6. Fasolkę po bretońsku doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i podajemy ze świeżym chlebem.

Smacznego

Fasolka po bretońsku

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zupa z kurczaka a’la flaczki

Bigos tradycyjny łagodny

Duszaki, Pieczonki – prosty przepis

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Fasolka po bretońsku
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *