Typowo jesienna propozycja na wykorzystanie darów lasu a przy tym możliwość spróbowania jednego z podstawowych dań kuchni włoskiej to przepis na Gnocchi w sosie grzybowym. Proste i pyszne kluski skąpane w aromatycznym sosie grzybowym:
Gnocchi w sosie grzybowym:
Składniki (dla 4-6 osób):
Kluski:
- 1kg ziemniaków
- 2 żółtka
- Sól
- Pieprz
- Mąka pszenna około 250g
Sos:
- 400g grzybów leśnych świeżych bądź mrożonych (w tym wypadku podgrzybki)
- Masło
- 1 szklanka buliony drobiowo – warzywnego
- Sól
- Pieprz
- 150ml śmietanki 30%
Gnocchi w sosie grzybowym:
Przygotowanie:
Kluski:
- Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i wstawiamy jeszcze na kilka minut na ogień do odparowania nadmiaru wody, bądź wstawiamy do nagrzanego piekarnika po odcedzeniu na 5 min.
- Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, dodajemy sól, pieprz, dwa roztrzepane żółtka i stopniowo szklankę mąki pszennej, jednocześnie wyrabiając jednolite ciasto.
- Wyrobione ciasto dzielimy na kilka równych części, z których formujemy wałki o średnicy około 1 cm, a które następnie tniemy na dwu centymetrowe kluski.
- Każdą kluskę rolujemy po wewnętrznej stronie widelca, w taki sposób, aby odcisnęły się rowki, w które później będzie zbierał się sos grzybowy.
- Kluski wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu aż samoczynnie wypłyną na powierzchnię, następnie wyciągamy łyżką cedzakową.
Sos:
- Grzyby obieramy, dokładnie myjemy, kroimy w paski, następnie smażymy na maśle przez 15 minut.
- Dodajemy jedną szklankę wcześniej przygotowanego bulionu drobiowo – warzywnego i gotujemy jeszcze przez 5 min, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dodajemy 150 ml słodkiej śmietanki 30% i zagotowujemy sos.
Kluski gnocchi podajemy na gorąco polane aromatycznym sosem grzybowym udekorowane kilkoma listkami bazylii.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów
Summary
Recipe Name
Gnocchi w sosie grzybowym
Published On
jakie fajne te kluseczki 🙂