DANIA GŁÓWNE

Gnocchi w sosie grzybowym – przepis

Typowo jesienna propozycja na wykorzystanie darów lasu a przy tym możliwość spróbowania jednego z podstawowych dań kuchni włoskiej to przepis na Gnocchi w sosie grzybowym. Proste i pyszne kluski skąpane w aromatycznym sosie grzybowym:

 

Gnocchi w sosie grzybowym:

Składniki (dla 4-6 osób):

Kluski:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna około 250g

Sos:

  • 400g grzybów leśnych świeżych bądź mrożonych (w tym wypadku podgrzybki)
  • Masło
  • 1 szklanka buliony drobiowo – warzywnego
  • Sól
  • Pieprz
  • 150ml śmietanki 30%

 

Gnocchi w sosie grzybowym:

Przygotowanie:

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Kluski:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i wstawiamy jeszcze na kilka minut na ogień do odparowania nadmiaru wody, bądź  wstawiamy do nagrzanego piekarnika po odcedzeniu na 5 min.
  2. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, dodajemy sól, pieprz, dwa roztrzepane żółtka i stopniowo szklankę mąki pszennej, jednocześnie wyrabiając jednolite ciasto.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka równych części, z których formujemy wałki o średnicy około 1 cm, a które następnie tniemy na dwu centymetrowe kluski.
  4. Każdą kluskę rolujemy po wewnętrznej stronie widelca, w taki sposób, aby odcisnęły się rowki, w które później będzie zbierał się sos grzybowy.
  5. Kluski wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu aż samoczynnie  wypłyną na powierzchnię, następnie wyciągamy łyżką cedzakową.

Sos:

  1. Grzyby obieramy, dokładnie myjemy, kroimy w paski, następnie smażymy na maśle przez 15 minut.
  2. Dodajemy jedną szklankę wcześniej przygotowanego bulionu drobiowo – warzywnego i gotujemy jeszcze przez 5 min, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Dodajemy 150 ml słodkiej śmietanki 30% i zagotowujemy sos.

Kluski gnocchi podajemy na gorąco polane aromatycznym sosem grzybowym udekorowane kilkoma listkami bazylii.

Gnocchi w sosie grzybowym

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Gnocchi w sosie serowym

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów

Summary
recipe image
Recipe Name
Gnocchi w sosie grzybowym
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *