Golonka pieczona w piwie
Prawdziwa uczta dla większości mężczyzn, a z drugiej strony danie, które omija większość kobiet, chociaż znam takie, które je lubią i tego nie ukrywają, to oczywiście golonka pieczona w piwie, przysmak nad którym głowę pochyli każdy facet młodszy czy starszy i z apetytem pochłonie każdą porcję.
Golonka pieczona w piwie
Składniki (4porcje – 2 golonki):
Zalewa peklująca – proporcje na każdy kilogram mięsa:
- 0,7L przegotowanej wystudzonej wody
- 50g soli – (około 7 łyżeczek)
- 5g cukru – jedna kopiata łyżeczka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 5 ziaren pieprzu
Składniki:
- 2 golonki po około 1kg każda.
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Łyżeczka soli
- ¼ małego selera
- 1 marchew
- ½ pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 opalona cebula
- 1 kostka rosołowa
- 1 piwo
Golonka pieczona w piwie
Przygotowanie:
- Z przegotowanej wody, soli, cukru, i ziół(liście laurowe, ziele angielskie, goździki, kolendra, pieprz) przygotowujemy zalewę peklującą. Zalewę studzimy do temperatury pokojowej, następnie nastrzykujemy golonki po około 25ml na każdą golonkę. Golonki układamy w garnku kamiennym, zalewamy zalewą peklującą, tak żeby mięso było całkowicie zapłynięte (dodatkowo można obciążyć np. słoikiem) i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
- Następnego dnia wyciągamy zapeklowane mięso, dokładnie płuczemy, przekładamy do większego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę soli i gotujemy przez jedną godzinę.
- Po godzinie gotowania dodajemy włoszczyznę: (marchew, pietruszkę, seler), 2 ząbki czosnku, jedną opaloną nad palnikiem cebulę, jedną kostkę rosołową i gotujemy przez kolejne 70-80 minut.
- Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy połową piwa, następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 30-40min. W czasie pieczenia co parę minut polewamy golonki resztą piwa.
- Golonka pieczona w piwie powinna być podana z musztardą i oczywiście z zimnym piwem.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Duszaki, Pieczonki – prosty przepis
Summary
Recipe Name
Golonka pieczona w piwie
Published On