DANIA GŁÓWNE

Golonka pieczona w piwie

Golonka pieczona w piwie

Prawdziwa uczta dla większości mężczyzn, a z drugiej strony danie, które omija większość kobiet, chociaż znam takie, które je lubią i tego nie ukrywają, to oczywiście golonka pieczona w piwie, przysmak nad którym głowę pochyli każdy facet młodszy czy starszy i z apetytem pochłonie każdą porcję.

 

Golonka pieczona w piwie

Składniki (4porcje – 2 golonki):

Zalewa peklująca – proporcje na każdy kilogram mięsa:

  • 0,7L przegotowanej wystudzonej wody
  • 50g soli – (około 7 łyżeczek)
  • 5g cukru – jedna kopiata łyżeczka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 5 ziaren pieprzu

Składniki:

  • 2 golonki po około 1kg każda.
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Łyżeczka soli
  • ¼ małego selera
  • 1 marchew
  • ½ pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opalona cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 piwo

Golonka pieczona w piwie

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Przygotowanie:

  1. Z przegotowanej wody, soli, cukru, i ziół(liście laurowe, ziele angielskie, goździki, kolendra, pieprz)  przygotowujemy zalewę peklującą. Zalewę studzimy do temperatury pokojowej, następnie nastrzykujemy golonki po około 25ml na każdą golonkę. Golonki układamy w garnku kamiennym, zalewamy zalewą peklującą, tak żeby mięso było całkowicie zapłynięte (dodatkowo można obciążyć np. słoikiem) i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  2. Następnego dnia wyciągamy zapeklowane mięso, dokładnie płuczemy, przekładamy do większego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę soli i gotujemy przez jedną godzinę.
  3. Po godzinie gotowania dodajemy włoszczyznę: (marchew, pietruszkę, seler), 2 ząbki czosnku, jedną opaloną nad palnikiem cebulę, jedną kostkę rosołową i gotujemy przez kolejne 70-80 minut.
  4. Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy połową piwa, następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 30-40min. W czasie pieczenia co parę minut polewamy golonki resztą piwa.
  5. Golonka pieczona w piwie powinna być podana z musztardą i oczywiście z zimnym piwem.

Smacznego

golonka pieczona w piwie

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Fasolka po bretońsku

Pikantne Skrzydełka KFC

Duszaki, Pieczonki – prosty przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Golonka pieczona w piwie
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *