PRZEKĄSKI

Grzyby leśne w pomidorach – przepis

Grzyby leśne w pomidorach. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie świeżych leśnych grzybów, obok suszenia, mrożenia czy marynowania w occie są grzyby leśne w pomidorach po kaszubsku. Wyśmienite zarówno na zimno jak i na gorąco.

Grzyby leśne w pomidorach

Składniki na 4-5 słoików

  • 1,5kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
  • 0,4L oleju
  • 8 średniej wielkości cebul (ok 600g – 700g)
  • ½ szklanki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 Liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Sól, pieprz

Grzyby leśne w pomidorach

Przygotowanie:

  1. Grzyby obieramy, dokładnie myjemy, kroimy w grubą kostkę a jeżeli są malutkie to przecinamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 min, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  3. Do rondla wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy ją do miękkości przez  10- 15min
  4. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cztery łyżki octu, łyżeczkę słodkiej papryki, cztery łyżki cukru, liście laurowe i ziele angielskie, dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy wcześniej ugotowane grzyby i smażymy razem jeszcze przez 10-15 min, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Gotowe grzyby w pomidorach przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min.

Smacznego.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Grzyby marynowane w occie

Sos ze świeżych grzybów leśnych

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Grzyby leśne w pomidorach
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *