Grzyby leśne w pomidorach. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie świeżych leśnych grzybów, obok suszenia, mrożenia czy marynowania w occie są grzyby leśne w pomidorach po kaszubsku. Wyśmienite zarówno na zimno jak i na gorąco.
Grzyby leśne w pomidorach
Składniki na 4-5 słoików
- 1,5kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
- 0,4L oleju
- 8 średniej wielkości cebul (ok 600g – 700g)
- ½ szklanki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki octu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki cukru
- 3 Liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- Sól, pieprz
Grzyby leśne w pomidorach
Przygotowanie:
- Grzyby obieramy, dokładnie myjemy, kroimy w grubą kostkę a jeżeli są malutkie to przecinamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 min, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Do rondla wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy ją do miękkości przez 10- 15min
- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cztery łyżki octu, łyżeczkę słodkiej papryki, cztery łyżki cukru, liście laurowe i ziele angielskie, dokładnie mieszamy.
- Dodajemy wcześniej ugotowane grzyby i smażymy razem jeszcze przez 10-15 min, doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotowe grzyby w pomidorach przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min.
Smacznego.
Sos ze świeżych grzybów leśnych
Summary
Recipe Name
Grzyby leśne w pomidorach
Published On