PRZEKĄSKI

Grzyby marynowane w occie – przepis

Grzyby marynowane w occie. Kiedy sezon grzybowy jest w pełni i mamy wystarczającą ilość zasuszonych i zamrożonych leśnych grzybów, warto przygotować również na zimę kilka słoiczków grzybów marynowanych w occie, które doskonale pasują jako przekąska czy dodatek do sałatek. Do marynowania wyśmienite będą podgrzybki, prawdziwki, rydze i maślaki  Poniżej sprawdzony przepis na grzyby marynowane w occie:

 

Grzyby marynowane w occie

Składniki na 3 – 4 słoiki 300 – 400g:

  • 1kg podgrzybków (mogą być również prawdziwki, rydze albo maślaki)
  • 1 szklanka octy (200ml)
  • 3 szklanki wody (600ml)
  • 1 cebula
  • Sól
  • Cukier
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Ziarna gorczycy

 

Grzyby marynowane w occie

Przygotowanie:

  1. Grzyby obieramy, dokładnie myjemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka soli na 1kg grzybów) przez 20min. W czasie gotowania zbieramy pianę łyżką cedzakową wydzielającą się podczas gotowania.
  2. Po odcedzeniu, przelewamy grzyby zimna wodą w celu zahartowania i zachowania koloru.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w półcentymetrowe krążki i sparzamy wrzątkiem.
  4. Słoiki wyżarzamy w piekarniku przez 10 min w temperaturze 150 stopni, (zakrętek nie wkładamy do piekarnika aby nie przytopiła się silikonowa powłoka na zakrętkach)
  5. Przygotowujemy marynatę: do garnka wlewamy 3 szklanki wody, jedną szklankę octu, dodajemy półtorej łyżeczki soli, łyżkę cukru, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego po czym całość zagotowujemy.
  6. Do każdego ze słoików wkładamy na dno po jednym krążku cebuli, jednym liściu laurowym, po 3 ziarna ziela angielskiego i 10 ziaren gorczycy, następnie dopełniamy grzybami, na wierzch ponownie dajemy krążki cebuli i całość zalewamy zalewą octową tak aby grzyby były zanurzone a pod zakrętką zostało co najmniej 1cm wolnego miejsca.
  7. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. W tym celu zagotowujemy w garnku wodę, wkładamy na dno ściereczkę lub podkładkę silikonową, układamy na niej słoiki, aby były zapłynięte wodą do ¾ wysokości i gotujemy przez 15min. po czym wyciągamy do ostygnięcia.

Grzyby marynowane w occie będą dobre do spożycia już po tygodniu.

Smacznego.

Grzyby marynowane w occie

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Sos grzybowy z bobem

Zupa Pieczarkowa Krem

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Grzyby marynowane w occie
Published On
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *