Gwiazda drożdżowa z makiem
Wygląda fantastycznie, smakuje wybornie a do tego nie trudne w wykonaniu – gwiazda drożdżowa z makiem, po prostu idealne ciasto na stół nie tylko wigilijny ale i wszelakie przyjęcia, czy po prostu słodkie ciasto do niedzielnej kawy, polecam gorąco.
Gwiazda drożdżowa z makiem
Składniki:
- 200ml mleka
- 550g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 2 jajka (1 całe + jedno żółtko)
- 60g cukru
- 50g masła
- 1 łyżeczka soli
- Kilka kropli olejku waniliowego
- 300g gotowej masy makowej
- Dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Lukier:
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80g cukru pudru
Gwiazda drożdżowa z makiem
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
- Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajka, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy kilka kropli olejku waniliowego, wsypujemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy roztopione i ostudzone masło. Do wyrabiania ciasta najwygodniej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
- Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5h. następnie przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym formujemy wałek, który dzielimy na cztery równe części. Każdą część wakujemy na okrąg o średnicy około 25cm i grubości 5mm
- Rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto nakładamy 1/3 masy makowej (około 100g), smarujemy równomiernie pozostawiając z brzegu 1 cm wolnego miejsca. Na posmarowany masą pierwszy kawałek ciasta nakładamy drugi płat ciasta i ponownie smarujemy masą makową. Tak samo robimy z trzecim plackiem a na koniec całość przykrywamy ostatnim płatem.
- Powstałe ciasto nacinamy na 16 części pozostawiając środek o średnicy szklanki nieponacinany, następnie bierzemy po dwa sąsiadujące ze sobą kawałki i wykręcamy po pełnym obrocie – lewy kawałek w lewą stronę, prawy kawałek w prawą stronę zlepiając końce ze sobą. Tak postępujemy po kolei z ośmioma kolejnymi parami naciętego ciasta formując gwiazdę.
- Ciasto po uformowaniu pozostawiamy na 20 min do ponownego wyrośnięcia.
- Gotową gwiazdę smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu)
- Gdy pieczemy ciasto przygotowujemy lukier, miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem smarujemy upieczoną gwiazdę drożdżową.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Tarta z lemon curd i bezą – przepis
Summary
Recipe Name
Gwiazda drożdżowa z makiem
Published On