Gwiazda drożdżowa z makiem
Desery

Gwiazda drożdżowa z makiem

Gwiazda drożdżowa z makiem

Wygląda fantastycznie, smakuje wybornie a do tego nie trudne w wykonaniu – gwiazda drożdżowa z makiem, po prostu idealne ciasto na stół nie tylko wigilijny ale i wszelakie przyjęcia, czy po prostu słodkie ciasto do niedzielnej kawy, polecam gorąco.

Gwiazda drożdżowa z makiem

Składniki:

  • 200ml mleka
  • 550g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 2 jajka (1 całe + jedno żółtko)
  • 60g cukru
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Kilka kropli olejku waniliowego
  • 300g gotowej masy makowej
  • Dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Lukier:

  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80g cukru pudru

Gwiazda drożdżowa z makiem

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
  2. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajka, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy kilka kropli olejku waniliowego, wsypujemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy roztopione i ostudzone masło. Do wyrabiania ciasta najwygodniej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5h. następnie przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym formujemy wałek, który dzielimy na cztery równe części. Każdą część wakujemy na okrąg o średnicy około 25cm i grubości 5mm
  4. Rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto nakładamy  1/3 masy makowej (około 100g), smarujemy równomiernie pozostawiając z brzegu 1 cm wolnego miejsca. Na posmarowany masą pierwszy kawałek ciasta nakładamy drugi płat ciasta i ponownie smarujemy masą makową. Tak samo robimy z trzecim plackiem a na koniec całość przykrywamy ostatnim płatem.
  5. Powstałe ciasto nacinamy na 16 części pozostawiając środek o średnicy szklanki nieponacinany, następnie bierzemy po dwa sąsiadujące ze sobą kawałki i wykręcamy po pełnym obrocie – lewy kawałek w lewą stronę, prawy kawałek w prawą stronę zlepiając końce ze sobą. Tak postępujemy po kolei  z ośmioma kolejnymi parami naciętego ciasta formując gwiazdę.
  6. Ciasto po uformowaniu pozostawiamy na 20 min do ponownego wyrośnięcia.
  7. Gotową gwiazdę smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem,  następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu)
  8. Gdy pieczemy ciasto przygotowujemy lukier, miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem smarujemy upieczoną gwiazdę drożdżową.    
Gwiazda drożdżowa z makiem
Gwiazda drożdżowa z makiem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Strucla makowa – przepis

Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls

Tarta z lemon curd i bezą – przepis

Oponki serowe – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Gwiazda drożdżowa z makiem
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *