Kapuśniaczki drożdżowe
PRZEKĄSKI

Kapuśniaczki drożdżowe

Kapuśniaczki drożdżowe

Przepis na pyszne kapuśniaczki drożdżowe z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, doskonałe jako przekąska na przyjęcia, lub imprezy rodzinne a oprócz tego obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole.  farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać.

Kapuśniaczki drożdżowe

Składniki na około 25szt. kapuśniaczków:

Farsz:          

  • 300g kapusty kiszonej
  • 20g suszonych grzybów leśnych
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szklanka wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  •  ½ łyżeczki pieprzu

Ciasto:

  • 200ml mleka
  • 550g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 2 jajka (1 całe + 1 żółtko)
  • 40g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo 1rozmącone jajko i kminek do posmarowania i posypania kapuśniaczków przed pieczeniem.

Kapuśniaczki drożdżowe

Przygotowanie:

Farsz:

  1. Grzyby zalewamy jedną szklanką wrzącej wody, odstawiamy na godzinę do namoczenia, po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę. Wodę która pozostaje po moczeniu grzybów zostawiamy w oddzielnym pojemniku, użyjemy jej później przy gotowaniu kapusty.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju do momentu aż się zeszkli.
  3. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru wody, kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy posiekane grzyby, zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek oraz wodę z moczenia grzybów. Kapustę gotujemy na małym ogniu przez 30-40min., na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku, odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto:

  1. W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, wlewamy 3 łyżki mleka i dodajemy łyżkę mąki, składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż rozczyn drożdżowy zacznie pracować.
  2. Kolejno do pracującego rozczynu wlewamy odmierzoną ilość mleka i rozmącone jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie elastyczne oraz łatwo będzie odchodzić od ręki.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, obie porcje ciasta wałkujemy na dwa płaty o kształcie prostokątów i wymiarach około 30x40cm. Ciasto przecinamy na pół aby powstały płaty o wymiarach około 15x40cm
  4. Farsz dzielimy na cztery części. Na rozwałkowany płat ciasta nakładamy jedną część farszu w kształcie wałka o średnicy około 3cmwzdłuż dłuższego boku po czym zwijamy ciasto wzdłuż właśnie dłuższego boku tworząc roladę. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema przygotowanymi płatami ciasta. Zwinięte ciasto tniemy na sześcio-centymetrowe kawałki.
  5. Gotowe kapuśniaczki układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 28-30min. (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu, blacha ustawiona na najniższej półce )
  7. Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z barszczem czerwonym. Smacznego
Kapuśniaczki drożdżowe
Kapuśniaczki drożdżowe

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Kulebiak z kapustą i grzybami

Gwiazda drożdżowa z makiem

Strucla makowa – przepis

Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls

Summary
recipe image
Recipe Name
Kapuśniaczki drożdżowe
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *