Karczek pieczony po chłopsku
Przepis na miękki, soczysty i mocno aromatyczny karczek pieczony po chłopsku z dużą ilością warzyw, po prostu samo dobro, idealny pomysł na tak naprawdę pyszne i pożywne danie jednogarnkowe, gorąco polecam.
Karczek pieczony po chłopsku
Składniki:
- 1,5kg karkówki wieprzowej
- 3 cebule
- 150g suszonych śliwek
- 200g pieczarek
- 750g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Karczek pieczony po chłopsku
Przygotowanie:
- Karczek oczyszczamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy z misce.
- Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy sól i chwilę razem ucieramy, następnie dodajemy do karkówki i dokładnie wcieramy w mięso z każdej strony.
- Do salaterki wlewamy olej, dodajemy musztardę oraz wszystkie pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatę przekładamy do karkówki i ponownie dokładnie wcieramy w mięso z każdej strony
- Miskę z karczkiem okrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania, dzięki temu mięso po upieczeniu będzie soczyste i wyjątkowo aromatyczne.
- Suszone śliwki zalewamy jedną szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 min do namoczenia. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, pieczarki kroimy na połówki a ziemniaki obieramy i kroimy w grube pół-talarki.
- Zamarynowany karczek wyciągamy z lodówki, w dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju i obsmażamy mięso po około jednej minucie z każdej strony, dzięki temu wierzchnia warstwa mięsa się lekko zetnie co zapobiegnie utracie soków w dalszej części pieczenia.
- W kolejnym etapie przekładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego, wokół mięsa układamy naprzemiennie pokrojone pieczarki, cebulę oraz namoczone śliwki, wlewamy również wodę z maczania śliwek, naczynie przykrywamy pokrywką , następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i pieczemy tą ilość mięsa przez około 2godz.
- Po 1godz i 20min. pieczenia do naczynia wsypujemy przygotowane ziemniaki i pieczemy dalej.
- 20min. przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę z naczynia żaroodpornego aby karczek ładnie się zarumienił z wierzchu. Gotowe
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Summary
Recipe Name
Karczek pieczony po chłopsku
Published On