Karkówka pieczony po chłopsku - przepis
DANIA GŁÓWNE

Karczek pieczony po chłopsku

Karczek pieczony po chłopsku

Przepis na miękki, soczysty i mocno aromatyczny karczek pieczony po chłopsku z dużą ilością warzyw, po prostu samo dobro, idealny pomysł na tak naprawdę pyszne i pożywne danie jednogarnkowe, gorąco polecam.

Karczek pieczony po chłopsku

Składniki:

  • 1,5kg karkówki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 150g suszonych śliwek
  • 200g pieczarek
  • 750g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

Karczek pieczony po chłopsku

Przygotowanie:

  1. Karczek oczyszczamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy z misce.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy sól i chwilę razem ucieramy, następnie dodajemy do karkówki i dokładnie wcieramy w mięso z każdej strony.
  3. Do salaterki wlewamy olej, dodajemy musztardę oraz wszystkie pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatę przekładamy do karkówki i ponownie dokładnie wcieramy w mięso z każdej strony
  4. Miskę z karczkiem okrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania, dzięki temu mięso po upieczeniu będzie soczyste i wyjątkowo aromatyczne.
  5. Suszone śliwki zalewamy jedną szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 min do namoczenia. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, pieczarki kroimy na połówki a ziemniaki obieramy i kroimy w grube pół-talarki.
  6. Zamarynowany karczek wyciągamy  z lodówki, w dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju i obsmażamy mięso po około jednej minucie z każdej strony, dzięki temu wierzchnia warstwa mięsa się lekko zetnie co zapobiegnie utracie soków w dalszej części pieczenia.
  7. W kolejnym etapie przekładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego, wokół mięsa układamy naprzemiennie pokrojone pieczarki, cebulę oraz namoczone śliwki, wlewamy również wodę z maczania śliwek, naczynie  przykrywamy pokrywką , następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i pieczemy tą ilość mięsa przez około 2godz.
  8. Po 1godz i 20min. pieczenia do naczynia wsypujemy przygotowane ziemniaki i pieczemy dalej.
  9. 20min. przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę z naczynia żaroodpornego aby karczek ładnie się zarumienił z wierzchu. Gotowe 
Karkówka pieczony po chłopsku - przepis
Karkówka pieczony po chłopsku - przepis
Karczek pieczony po chłopsku

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Pieczone żeberka w miodzie

Karkówka po cygańsku

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Karczek pieczony po chłopsku
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *