Kkanpunggi - pikantny smażony kurczak po koreańsku
DANIA GŁÓWNE

Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku

Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku

Chrupiący, aromatyczny, pikantny i czosnkowy po prostu pyszny, taki jest właśnie kkanpunggi, czyli smażony kurczak po koreańsku z dużą ilością czosnku, pora i sosu sojowego. Poniżej sprawdzony przepis na ten koreański przysmak.

Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku

Składniki:

  • Dwa pojedyncze filety z kurczaka (ok. 500g)
  • Świeży imbir około 1cm kawałek
  • Sos sojowy
  • Białko z jednego jajka
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki papryki chili w proszku
  • 2 świeże papryki chili
  • 1 cebula
  • Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • pieprz

Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy bardzo drobno posiekany imbir oraz jedną łyżkę sosu sojowego, kurczaka oprószamy świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą  soli, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30min do zamarynowania
  2. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy białko z jednego jajka, dokładnie mieszamy, następnie mięso zasypujemy mąką ziemniaczaną (ok 100g), wszystko ponownie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy pół szklanki oleju na którym obsmażamy kawałki kurczaka na złoty kolor. Obsmażonego kurczaka przekładamy do miski i odkładamy na bok.
  4. W czasie gdy smażymy mięso możemy przygotować sos. Do salaterki wlewamy dwie łyżki sosu sojowego, cztery łyżki wody, jedna łyżeczkę octu winnego, dodajemy jedną łyżeczkę cukru trzcinowego i pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w słupki (będziemy potrzebować ok. jednej garści posiekanego pora). Na patelni rozgrzewamy ¼ szklanki oleju, dodajemy pokrojony czosnek i pora, które obsmażamy na złoty kolor i następnie odcedzamy i odkładamy na później.
  6. Do pozostałego po smażeniu pora oleju dodajemy ½ łyżeczki chili w proszku i chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w talarki papryczki chili. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
  7. Do zeszklonej cebuli wlewamy wcześniej przygotowany sos, smażymy przez 30 sekund po czym dodajemy obsmażonego kurczaka, pora i czosnek, wszystko mieszamy i smażymy razem jeszcze przez 2 minuty. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem.
Kkanpunggi - pikantny smażony kurczak po koreańsku
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Sałatka z tortellini i szynką

SCHAB PO BAŁKAŃSKU

Śledzie gajowego – Przysmak gajowego

Summary
recipe image
Recipe Name
Kkanpunggi - pikantny smażony kurczak po koreańsku
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *