Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku
Chrupiący, aromatyczny, pikantny i czosnkowy po prostu pyszny, taki jest właśnie kkanpunggi, czyli smażony kurczak po koreańsku z dużą ilością czosnku, pora i sosu sojowego. Poniżej sprawdzony przepis na ten koreański przysmak.
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku
Składniki:
- Dwa pojedyncze filety z kurczaka (ok. 500g)
- Świeży imbir około 1cm kawałek
- Sos sojowy
- Białko z jednego jajka
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki papryki chili w proszku
- 2 świeże papryki chili
- 1 cebula
- Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
- Olej do smażenia
- Sól
- pieprz
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy bardzo drobno posiekany imbir oraz jedną łyżkę sosu sojowego, kurczaka oprószamy świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30min do zamarynowania
- Do zamarynowanego kurczaka dodajemy białko z jednego jajka, dokładnie mieszamy, następnie mięso zasypujemy mąką ziemniaczaną (ok 100g), wszystko ponownie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy pół szklanki oleju na którym obsmażamy kawałki kurczaka na złoty kolor. Obsmażonego kurczaka przekładamy do miski i odkładamy na bok.
- W czasie gdy smażymy mięso możemy przygotować sos. Do salaterki wlewamy dwie łyżki sosu sojowego, cztery łyżki wody, jedna łyżeczkę octu winnego, dodajemy jedną łyżeczkę cukru trzcinowego i pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, wszystko dokładnie mieszamy.
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w słupki (będziemy potrzebować ok. jednej garści posiekanego pora). Na patelni rozgrzewamy ¼ szklanki oleju, dodajemy pokrojony czosnek i pora, które obsmażamy na złoty kolor i następnie odcedzamy i odkładamy na później.
- Do pozostałego po smażeniu pora oleju dodajemy ½ łyżeczki chili w proszku i chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w talarki papryczki chili. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli wlewamy wcześniej przygotowany sos, smażymy przez 30 sekund po czym dodajemy obsmażonego kurczaka, pora i czosnek, wszystko mieszamy i smażymy razem jeszcze przez 2 minuty. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Smażony ryż z jajkiem po chińsku
Śledzie gajowego – Przysmak gajowego
Summary
Recipe Name
Kkanpunggi - pikantny smażony kurczak po koreańsku
Published On