DANIA GŁÓWNE

Knedle z truskawkami – sprawdzony przepis

Wczesnym latem, kiedy pojawiają się truskawki, na naszych stołach nie może zabraknąć tego przysmaku jakim są knedle z truskawkami. Potrawa uwielbiana przez dzieci, a u nieco starszych przypomina właśnie smaki z dzieciństwa.

 

Knedle z truskawkami – składniki:

(Dla 4-6 osób)

  • 1 kg ziemniaków
  • 40-50 dag truskawek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Cukier
  • Bułka tarta
  • Łyżka masła

 

Przepis na knedle z truskawkami

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  2. Do zmielonych ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto.
  3. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 3 cm i tniemy na kawałki w taki sposób, aby powstały potem kulki o wielkości piłeczek pingpongowych.
  4. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na oprószonej mąką stolnicy, na środku układany truskawkę posypaną szczyptą cukru, następnie ciasto zlepiamy ze sobą formując jednolitą kulkę.
  5. Tak przygotowane knedle wrzucamy na gotującą się osoloną wodę w dużym garnku i gotujemy przez około 5 min licząc od momentu w którym knedle wypłyną na powierzchnię, po czym wyciągamy łyżką cedzakową.
  6. W międzyczasie zrumieniamy na patelni bułkę tartą i oddzielnie roztapiamy masło.
  7. Gotowe knedle z truskawkami polewamy roztopionym wcześniej na patelni masłem i posypujemy zrumienioną bułką tartą.

Z powyższego przepisu wychodzi około 35-38 knedli, w zależności od wielkości truskawek.

knedle z truskawkami
Summary
recipe image
Recipe Name
Knedle z truskawkami
Author Name
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *