Wczesnym latem, kiedy pojawiają się truskawki, na naszych stołach nie może zabraknąć tego przysmaku jakim są knedle z truskawkami. Potrawa uwielbiana przez dzieci, a u nieco starszych przypomina właśnie smaki z dzieciństwa.
Knedle z truskawkami – składniki:
(Dla 4-6 osób)
- 1 kg ziemniaków
- 40-50 dag truskawek
- 2 szklanki mąki pszennej
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Cukier
- Bułka tarta
- Łyżka masła
Przepis na knedle z truskawkami
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
- Do zmielonych ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Z ciasta formujemy wałek o średnicy 3 cm i tniemy na kawałki w taki sposób, aby powstały potem kulki o wielkości piłeczek pingpongowych.
- Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na oprószonej mąką stolnicy, na środku układany truskawkę posypaną szczyptą cukru, następnie ciasto zlepiamy ze sobą formując jednolitą kulkę.
- Tak przygotowane knedle wrzucamy na gotującą się osoloną wodę w dużym garnku i gotujemy przez około 5 min licząc od momentu w którym knedle wypłyną na powierzchnię, po czym wyciągamy łyżką cedzakową.
- W międzyczasie zrumieniamy na patelni bułkę tartą i oddzielnie roztapiamy masło.
- Gotowe knedle z truskawkami polewamy roztopionym wcześniej na patelni masłem i posypujemy zrumienioną bułką tartą.
Z powyższego przepisu wychodzi około 35-38 knedli, w zależności od wielkości truskawek.
Summary
Recipe Name
Knedle z truskawkami
Author Name
Przemek
Published On