Knedle ze śliwkami polane roztopionym masłem i posypane zrumienioną bułką tartą, podane z bitą śmietaną to jedno z tych potraw, które zazwyczaj kojarzą się z dzieciństwem, i przywołują miłe wspomnienia.
Knedle ze śliwkami – składniki:
- 1kg ziemniaki
- 1 jajko
- 350g mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500g śliwek węgierek
- Cukier
- Bułka tarta
- masło
Knedle ze śliwkami – przygotowanie:
- Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż i usuwamy pestki, następnie każdą ze śliwek przecinamy na połowę.
- Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach.
- Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto.
- Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki, które następnie tniemy na równe kawałki o wielkości piłeczek pingpongowych.
- Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na podsypanym mąką blacie, na środku ustawiamy po połówce śliwki do środka której dodajemy szczyptę cukru, następnie zlepiamy boki ciasta formując kulki.
- Uformowane knedle ze śliwkami wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez pięć minut od momentu, aż knedle samoczynnie wypłyną na powierzchnię gotującej się wody.
- Na suchej patelni zrumieniamy bułkę tartą, a oddzielnie roztapiamy 2 łyżki masła.
- Ugotowane knedle wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy roztopionym masłem i oprószamy zrumienioną bułką tartą
Knedle możemy dodatkowo podać z bitą śmietaną.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Summary
Recipe Name
Knedle ze śliwkami
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on