DANIA GŁÓWNE

Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis

Knedle ze śliwkami polane roztopionym masłem i posypane zrumienioną bułką tartą, podane z bitą śmietaną to jedno z tych potraw, które zazwyczaj kojarzą się z dzieciństwem, i przywołują miłe wspomnienia.

 

Knedle ze śliwkami – składniki:

  • 1kg ziemniaki
  • 1 jajko
  • 350g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500g śliwek węgierek
  • Cukier
  • Bułka tarta
  • masło

 

Knedle ze śliwkami – przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż i usuwamy pestki, następnie każdą ze śliwek przecinamy na połowę.
  2. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach.
  3. Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko,  stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto.
  4. Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki,  które następnie tniemy na równe kawałki o wielkości piłeczek pingpongowych.
  5. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na podsypanym mąką blacie, na środku ustawiamy po połówce śliwki do środka której dodajemy szczyptę cukru, następnie zlepiamy boki ciasta formując kulki.
  6. Uformowane knedle ze śliwkami wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez pięć minut od momentu, aż knedle samoczynnie wypłyną na powierzchnię gotującej się wody.
  7. Na suchej patelni zrumieniamy bułkę tartą, a oddzielnie roztapiamy 2 łyżki masła.
  8. Ugotowane knedle wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy roztopionym masłem i oprószamy zrumienioną bułką tartą

Knedle możemy dodatkowo podać z bitą śmietaną.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Gnocchi w sosie serowym

Knedle z truskawkami

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Summary
recipe image
Recipe Name
Knedle ze śliwkami
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *