Kotlety mielone podwójnie nadziewane
DANIA GŁÓWNE

Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane

Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane

Przepis na pyszne, sycące kotlety mielone (dubeltowe) podwójnie nadziewane z farszem śliwkowym oraz pieczarkowym, skąpane w aromatycznym sosie grzybowym inaczej zwane dwojakami.

Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane

Składniki:

  • 500g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka)
  • ½ szklanki mleka
  • 1 bułka pszenna
  • 2 jajka
  • Łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – ½ łyżeczki
  • Olej

Farsz śliwkowy

  • Suszone śliwki 100g
  • 20g masła
  • Płaska łyżka bułki tartej

Farsz pieczarkowy

  • 150g pieczarek
  • 1 cebula
  • 20g masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku

Sos grzybowy:

  • 20g grzybów suszonych
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 szklanka wody (200ml)
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka mąki
  • Łyżka masła

Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane (Dwojaki)

Przygotowanie:

  1. Bułkę pszenna zalewamy mlekiem i  tak namoczoną rozdrabniamy widelcem, przekładamy do większej miski, dodajemy mięso mielone, jajka, mąkę pszenną oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy mięsnej o konsystencji jak na zwykłe kotlety mielone.  Gdyby masa wyszła za rzadka dodajemy bułkę tartą i ponownie mieszamy.
  2. Przygotowujemy farsz śliwkowy: suszone śliwki drobno kroimy, na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojone  śliwki i smażymy razem przez minutę po czym dodajemy bułkę tartą i wszystko razem mieszamy i przez chwilę jeszcze smażymy. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
  3. Przygotowujemy farsz pieczarkowy: Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy razem kilka minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz zagęszczamy bułką tartą i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
  4. Sos grzybowy: Suszone grzyby leśne zalewamy jedną szklanką wrzącej wody i na 30min pozostawiamy do namoczenia, następnie namoczone wyciągamy i kroimy w cienkie paski, pokrojone wrzucamy z powrotem do wody w której się moczyły i gotujemy przez 20 min. w tym czasie z mąki i masła robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do ugotowanych grzybów, dodajemy również słodką śmietankę i razem gotujemy jeszcze przez minutę, w tym czasie sos grzybowy powinien się ładnie zagęścić. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Masę mięsną dzielimy na 6 części po około 150g każda. Każdy kawałek spłaszczamy i na przeciwległych stronach nakładamy po solidnej łyżce farszu pieczarkowego i śliwkowego.  Mięso zwijamy i formujemy kotlety. Tak przygotowane mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony i obsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie kotlety zalewamy sosem grzybowym wkładamy do piekarnika  i pieczemy przez 25min w temperaturze 1800C. Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami lub ryżem. Smacznego
Kotlety mielone podwójnie nadziewane
Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Siekane kotlety z kurczaka

Zrazy wołowe –  roladki wołowe

Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Summary
recipe image
Recipe Name
Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *