Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane
Przepis na pyszne, sycące kotlety mielone (dubeltowe) podwójnie nadziewane z farszem śliwkowym oraz pieczarkowym, skąpane w aromatycznym sosie grzybowym inaczej zwane dwojakami.
Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane
Składniki:
- 500g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka)
- ½ szklanki mleka
- 1 bułka pszenna
- 2 jajka
- Łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – ½ łyżeczki
- Olej
Farsz śliwkowy
- Suszone śliwki 100g
- 20g masła
- Płaska łyżka bułki tartej
Farsz pieczarkowy
- 150g pieczarek
- 1 cebula
- 20g masła
- 1 łyżka bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
Sos grzybowy:
- 20g grzybów suszonych
- 200ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 szklanka wody (200ml)
- Sól
- Pieprz
- Łyżka mąki
- Łyżka masła
Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane (Dwojaki)
Przygotowanie:
- Bułkę pszenna zalewamy mlekiem i tak namoczoną rozdrabniamy widelcem, przekładamy do większej miski, dodajemy mięso mielone, jajka, mąkę pszenną oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy mięsnej o konsystencji jak na zwykłe kotlety mielone. Gdyby masa wyszła za rzadka dodajemy bułkę tartą i ponownie mieszamy.
- Przygotowujemy farsz śliwkowy: suszone śliwki drobno kroimy, na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojone śliwki i smażymy razem przez minutę po czym dodajemy bułkę tartą i wszystko razem mieszamy i przez chwilę jeszcze smażymy. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
- Przygotowujemy farsz pieczarkowy: Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy razem kilka minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz zagęszczamy bułką tartą i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
- Sos grzybowy: Suszone grzyby leśne zalewamy jedną szklanką wrzącej wody i na 30min pozostawiamy do namoczenia, następnie namoczone wyciągamy i kroimy w cienkie paski, pokrojone wrzucamy z powrotem do wody w której się moczyły i gotujemy przez 20 min. w tym czasie z mąki i masła robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do ugotowanych grzybów, dodajemy również słodką śmietankę i razem gotujemy jeszcze przez minutę, w tym czasie sos grzybowy powinien się ładnie zagęścić. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Masę mięsną dzielimy na 6 części po około 150g każda. Każdy kawałek spłaszczamy i na przeciwległych stronach nakładamy po solidnej łyżce farszu pieczarkowego i śliwkowego. Mięso zwijamy i formujemy kotlety. Tak przygotowane mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony i obsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie kotlety zalewamy sosem grzybowym wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25min w temperaturze 1800C. Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami lub ryżem. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Summary
Recipe Name
Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on