Krewetki smażone na maśle
Przepis na bardzo smaczne, soczyste i aromatyczne krewetki smażone na maśle, dobrej oliwie z oliwek i białym winie. Cała potrawa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu co prawda z racji ceny krewetek nie jest tania, ale moim zdaniem warta przygotowania, i jeżeli ktoś lubi owoce morza to naprawdę polecam.
Krewetki smażone na maśle
Składniki:
- 400g surowych lub gotowanych krewetek (wypatroszonych i oczyszczonych)
- 50g masła
- 25ml oliwy z oliwek
- 75ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki
Krewetki smażone na maśle
Przygotowanie:
- W tym przepisie zostały użyte surowe, mrożone krewetki dlatego najpierw je rozmrażamy, potem płuczemy i osuszamy.
- Czosnek obieramy, rozgniatamy i kroimy w drobną kostkę, papryczkę chili kroimy w cienkie talarki, a gdybyśmy nie mieli świeżej możemy użyć w zamian suszoną sproszkowaną (1/4 łyżeczki)
- Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wlewamy oliwę z oliwek a jak tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany dodajemy rozgniecione i drobno pokrojone ząbki czosnku, oraz papryczkę chili, po czym razem smażymy nie więcej niż przez jedną minutę.
- W kolejnym kroku wsypujemy krewetki na rozgrzany tłuszcz i smażymy je przez jedną minutę
- Krewetki obracamy na drugą stronę, wlewamy wino i smażymy jeszcze przez minutę. Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i smażymy razem jeszcze przez pół minuty. Gotowe krewetki podajemy z pieczywem czosnkowym. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem
Summary
Recipe Name
Krewetki smażone na maśle
Published On
W sklepach raczej tylko mrożone – ale i tak smaczne jak się je zrobi, dzięki za przepis