Krokiety z mięsem
DANIA GŁÓWNE

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Przepis na pyszne chrupiące krokiety z mięsem drobiowym z rosołu to jeden z lepszych pomysłów na wykorzystanie mięsa rosołowego, co prawda przygotowanie takich krokietów jest dosyć czasochłonne ale efekt rekompensuje czas poświęcony na przygotowanie tej potrawy.  

Krokiety z mięsem

Składniki (15szt.)

Farsz:

  • 500g mięsa drobiowego z rosołu
  • 1 marchewka i 1 pietruszka  gotowana z rosołu
  • duża cebula
  • 1 jajko
  •  szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Naleśniki:

  • 400ml mleka
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 30ml oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • Olej do smażenia

Panierka:

  • 3 jajka
  • Bułka tarta

Krokiety z mięsem

Przygotowanie:

  1. Obraną i pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę szklimy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.
  2. Mięso drobiowe z rosołu wraz z ugotowaną marchewką i pietruszką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na sitku z drobnymi oczkami.
  3. Do zmielonego mięsa i warzyw dodajemy jedno jajko, zeszkloną cebulkę, oraz wszystkie przygotowane przyprawy, całość mieszamy podlewając bulionem drobiowym do uzyskania jednolitej masy mięsnej. Farsz powinien być kleisty nie za suchy ani nie za rzadki i dosyć mocno doprawiony.
  4. W następnej kolejności przygotowujemy naleśniki, w misce z rozmąconych dwóch jajek, oraz odmierzonych ilości mleka, mąki, soli, cukru oraz oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji rzadkiej śmietany.
  5. Na teflonowej patelni z naprawdę minimalną ilością, lub nawet bez dodatku oleju smażymy naleśniki na złoty kolor – powyższe składniki wystarczą na około 15szt naleśników.
  6. Na każdy naleśnik nakładamy po jednej czubatej łyżce farszu, który następnie równomiernie rozprowadzamy na naleśniku.  Boki naleśnika składamy do środka w kopertę i zawijamy w rulon tworząc krokieta.
  7. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w rozmąconym jajku, oraz w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Strucla z dżemem i kruszonką

Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym

Pierogi ukraińskie – przepis

Zrazy wołowe –  roladki wołowe

Summary
recipe image
Recipe Name
Krokiety z mięsem
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *