Kulebiak z kapustą i grzybami
DANIA GŁÓWNE

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Przepis na tradycyjną potrawę Wigilijną czyli Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzą dwa bardzo smaczne kulebiaki drożdżowe.

Kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki na 2 kulebiaki:

Farsz:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 40g suszonych grzybów leśnych
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • dwie szklanki wody
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • 200ml mleka
  • 550g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 2 jajka (1 całe + 1 żółtko)
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo 1rozmącone jajko i kminek do posmarowania i posypania kulebiaka przed pieczeniem.

Kulebiak z kapustą i grzybami

Przygotowanie:

Farsz:

  1. Grzyby zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody i odstawiamy na godzinę do namoczenia, po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę, wodę pozostałą po moczeniu grzybów zostawiamy w oddzielnym pojemniku, użyjemy ją później przy gotowaniu kapusty.
  2. W kolejnym kroku cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju do momentu aż się zeszkli.
  3. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru wody, kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy posiekane grzyby, zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek oraz wodę z moczenia grzybów. Kapustę gotujemy na małym ogniu przez 40-50min., na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku, odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto:

  1. W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, wlewamy 3 łyżki mleka i dodajemy łyżkę mąki, składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż rozczyn drożdżowy zacznie pracować.
  2. Do pracującego rozczynu wlewamy odmierzoną ilość mleka i rozmącone jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie elastyczne oraz łatwo będzie odchodzić od ręki.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, obie porcje ciasta wałkujemy na dwa płaty o kształcie prostokątów i wymiarach około 30x35cm
  4. Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz pozostawiając po 2-3cm wolnego miejsca z brzegów ciasta i zwijamy wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Tak samo postępujemy z drugim przygotowanym płatem ciasta.
  5. Gotowe kulebiaki układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia końce zlepiamy ze sobą aby farsz nie wypłyną, z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 40-45min. (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu)
  7. Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z barszczem czerwonym. Smacznego
Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Gwiazda drożdżowa z makiem

Strucla makowa – przepis

Kutia wigilijna – tradycyjny przepis

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Kulebiak z kapustą i grzybami
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *