PRZEKĄSKI

Kutia wigilijna – tradycyjny przepis

Kutia wigilijna – tradycyjny przepis

Kutia wigilijna to jedno z dwunastu tradycyjnych, wigilijnych potraw, której oczywiście nie może zabraknąć na  świątecznym stole. Ten słodki deser na bazie pszenicy, maku, miodu, orzechów i bakalii wywodzi się z dawnej kuchni kresowej, ukraińskiej i białoruskiej, i w tamtych rejonach jest najczęściej przyrządzany.

 

Kutia wigilijna

Składniki (na 6 porcji)

  • 1 szklanka pszenicy około 230g (opcjonalnie pęczaku)
  • 1 szklanka maku ok. 160g
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • ½ szklanki rodzynek ok. 50g
  • ½ szklanki orzechów włoskich ok. 50g
  • ½ szklanki orzechów laskowych ok.50g
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

Kutia wigilijna

Przygotowanie:

  1. Pszenicę na kutię dokładnie, kilkukrotnie płuczemy, po czym zalewamy świeżą wodą kilka centymetrów ponad poziom pszenicy i odstawiamy na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez około jedną godzinę, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Mak zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, następnie gotujemy przez około 30 minut, po czym odcedzamy na sitku i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami.
  4. Rodzynki zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny.
  5. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze kawałki, a orzechy laskowe przekrawamy co najmniej na połówki, następnie prażymy na patelni przez 2-3min, aby uzyskać wyraźniejszy smak i aromat z orzechów. Przy prażeniu należy uważać żeby nie przypalić orzechów ponieważ będą gorzkie.
  6. Migdały w płatkach lekko zrumieniamy na patelni.
  7. Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane, łączymy ze sobą pszenicę, mak, miód, rodzynki i orzechy, dokładnie wszystko razem mieszamy i posypujemy dekoracyjnie płatkami migdałów.

Smacznego  

Kutia Wigilijna

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Przepis na śledzie po kaszubsku

Śledzie w sosie musztardowym

Pierogi z kapustą i grzybami

Summary
recipe image
Recipe Name
Kutia wigilijna
Published On

One comment

  1. U nas niestety nie ma tradycji jedzenia kutii na święta :< Ale muszę spróbować zrobić poza okresem świątecznym, bo Twoja wygląda cudnie 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *