Łazanki z kapustą i grzybami
Przepis na pyszne łazanki z kiszoną kapustą i suszonymi aromatycznymi leśnymi grzybami, czyli danie które obowiązkowo gości na wielu wigilijnych stołach a obok którego miłośnicy dań jarskich na pewno nie przejdą obojętnie. Poniżej szybki i sprawdzony przepis na tą super potrawę.
Łazanki z kapustą i grzybami
Składniki:
- 250g makaronu łazanki
- 300g kapusty kiszonej
- 20g suszonych grzybów leśnych
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- szklanka wody
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Łazanki z kapustą i grzybami
Przygotowanie:
- Grzyby zalewamy jedną szklanką wrzącej wody, odstawiamy na godzinę do namoczenia, po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę. Wodę która pozostaje po moczeniu grzybów zostawiamy w oddzielnym pojemniku, użyjemy jej później przy gotowaniu kapusty.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju do momentu aż się zeszkli.
- Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru wody, kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy posiekane grzyby, zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek oraz wodę z moczenia grzybów. Kapustę gotujemy na małym ogniu przez 40min., na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku, odstawiamy do wystygnięcia.
- W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron łazanki do miękkości, odcedzamy wodę a do makaronu dodajemy przygotowaną kapustę z grzybami. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Kutia wigilijna – tradycyjny przepis
Summary
Recipe Name
Łazanki z kapustą i grzybami
Published On