Makaron penne z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Poezja smaku albo „petarda”, między innymi to można usłyszeć kiedy ktoś próbuje tego dania. Aromatyczny wędzony boczek i smażone pieczarki w sosie śmietanowym z makaronem penne, czyli połączenie niemal idealne. Ten makaron jest naprawdę pyszny i na pewno będzie miał wielu zwolenników, a do tego jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu co jest niewątpliwie jego dużym atutem. Naprawdę polecam.
Makaron penne z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Składniki:
- 150g makaronu penne (rurki)
- 250g pieczarek
- 150g boczku parzonego, wędzonego
- 300ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
Makaron penne z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Przygotowanie:
- Makaron penne gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, gdy będzie gotowy odcedzamy i odstawiamy na bok
- Boczek kromy w cienkie plasterki. Dobrze rozgrzewamy patelnię i smażymy plastry boczku, aż się dosyć mocno zrumienią a większość tłuszczu się wytopi. Usmażone plastry boczku odkładamy na bok i tniemy na mniejsze kawałki takie w sam raz na jeden raz.
- Tłuszcz który wytopił się podczas smażenia boczku pozostawiamy i na nim smażymy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki przez 3-4min
- Do odmierzonej ilości słodkiej śmietanki wsypujemy jedną płaską łyżeczkę mąki pszennej i dokładnie mieszamy, tak aby nie pozostało żadnych gródek. Zagęszczoną śmietankę wlewamy do pieczarek które się przesmażyliśmy i smażymy razem jeszcze przez minutę, sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Do sosu dodajemy pokrojone plastry boczku, ugotowany makaron oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i razem smażymy jeszcze przez minutę. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie