Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym
Ten przepis to sposób na błyskawiczny obiad, makaron z aksamitnym, kremowym sosem i smażonym kurczakiem komponuje się idealnie i smakuje wyśmienicie. Całe danie nie jest skomplikowane i jeżeli mamy mało czasu na gotowanie to tego rodzaju potrawy sprawdzają się idealnie.
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym
Składniki (na 4porcje):
- 300g makaronu rurki
- Jedna podwójna pierś z kurczaka – około 500g
- 200ml słodkiej śmietanki 30%
- 200ml bulionu drobiowego
- Pęczek koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym
Przygotowanie:
- Makaron rurki, najlepszy będzie z pszenicy durum gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i odkładamy na bok.
- Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy pokrojone mięso z kurczaka, które oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką słodką w proszku i smażymy około 10min. na średnim ogniu.
- W czasie kiedy smażymy mięso przygotowujemy sos śmietanowo koperkowy. Do miski wlewamy 200ml słodkiej śmietanki, jedną szklankę bulionu drobiowego, oraz dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej, wszystko dokładnie mieszamy.
- Do usmażonego mięsa wlewamy sos i razem z mięsem gotujemy jeszcze przez 2-3min na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć, cały czas mieszając, następnie dodajemy drobno posiekany koperek oraz wcześniej ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy aż cały makaron pokryje się aksamitnym sosem i chwilę jeszcze smażymy. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem
Karkówka duszona w sosie własnym
Summary
Recipe Name
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym
Published On
Average Rating
2 Review(s) Based on
Dziękuje za przepis. Wyszło przepysznie. Walczyłem ze śmietaną, która nie chciała się ściąć – chyba dałem zbyt mało mąki. Pozdrawiam serdecznie ?