DANIA GŁÓWNE

Meksykańskie Chili con carne – przepis

Meksykańskie Chili con carne, czyli przepis na ostrą wołowinę w sosie pomidorowym z dodatkiem czerwonej fasoli. To danie wywodzące się i popularne w Meksyku, mocno doprawione chili, pieprzem i kminem rzymskim.

Meksykańskie Chili con carne

Składniki (dla 4-6 osób)

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki papryki chili w proszku
  • ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
  • 400g drobno zmielonej wołowiny
  • Sól
  • Pieprz
  • Koncentrat pomidorowy Pudliszki
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 puszka(400g) czerwonej fasoli konserwowej

Meksykańskie Chili con carne

Przygotowanie:

  1. Cebulę i dwa ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę, w rondelku mocno rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażymy do momentu, aż się zeszklą.
  2. Do zeszklonej cebuli dodajemy ½ łyżeczki papryki chili w proszku, ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu i 1 łyżeczkę kminu rzymskiego w proszku, wszystko razem dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy 400g wołowiny drobno zmielonej, którą solimy i pieprzymy i razem z cebulą smażymy na małym ogniu przez 10 min.
  4. Następnie do wysmażonego mięsa dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, jedno opakowanie przecieru pomidorowego 500g i jedną łyżeczkę suszonego oregano, wszystkie składniki mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kolejne 15min.
  5. Na koniec dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę konserwową, dusimy przez 10 min. na małym ogniu, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili. Podajemy z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami.
Meksykańskie Chili con carne

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis

Pikantna zupa meksykańska – przepis


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań



Summary
recipe image
Recipe Name
Meksykańskie Chili con carne
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *