Meksykańskie Chili con carne, czyli przepis na ostrą wołowinę w sosie pomidorowym z dodatkiem czerwonej fasoli. To danie wywodzące się i popularne w Meksyku, mocno doprawione chili, pieprzem i kminem rzymskim.
Meksykańskie Chili con carne
Składniki (dla 4-6 osób)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki papryki chili w proszku
- ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
- 400g drobno zmielonej wołowiny
- Sól
- Pieprz
- Koncentrat pomidorowy Pudliszki
- 500g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka(400g) czerwonej fasoli konserwowej
Meksykańskie Chili con carne
Przygotowanie:
- Cebulę i dwa ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę, w rondelku mocno rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażymy do momentu, aż się zeszklą.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy ½ łyżeczki papryki chili w proszku, ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu i 1 łyżeczkę kminu rzymskiego w proszku, wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Dodajemy 400g wołowiny drobno zmielonej, którą solimy i pieprzymy i razem z cebulą smażymy na małym ogniu przez 10 min.
- Następnie do wysmażonego mięsa dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, jedno opakowanie przecieru pomidorowego 500g i jedną łyżeczkę suszonego oregano, wszystkie składniki mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kolejne 15min.
- Na koniec dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę konserwową, dusimy przez 10 min. na małym ogniu, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili. Podajemy z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami.
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis
Pikantna zupa meksykańska – przepis
Summary
Recipe Name
Meksykańskie Chili con carne
Published On
Pyszne! Polecam zrobić 🙂