Surówka z czerwonej kapusty
SAŁATKI I SURÓWKI

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Jedna z najsmaczniejszych surówek obiadowych na bazie czerwonej kapusty o obłędnym kolorze do tego bardzo prosta w wykonaniu,  idealnie pasuje do smażonych dań z wieprzowiny.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • ½ główki czerwonej kapusty około 800g
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka octu winnego
  •  Sól
  • Pieprz

Surówka z czerwonej kapusty – przepis

Przygotowanie:

  1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści  i  ścieramy na tarce na grubych oczkach, ewentualnie szatkujemy bardzo drobno nożem.
  2. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i również ścieramy na tarce na grubych oczkach
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  4. Przygotowane składniki umieszczamy w misce, dodajemy sok z połowy cytryny, majonez, chrzan, oraz cukier puder, dodajemy również mleko oraz łyżkę octu winnego, następnie wszystkie dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.     

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Pieczeń rzymska – przepis

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Summary
recipe image
Recipe Name
Surówka z czerwonej kapusty
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *