Naleśniki z jabłkami i karmelem. Przepisów i sposobów wykonywania naleśników jest naprawdę wiele, od tych najprostszych na słodko czy słono, przez faszerowane, zapiekane po wyszukane kompozycje. Dziś przedstawiam wam mój ulubiony przepis na naleśniki z jabłkami i karmelem, jest naprawdę smaczny i przy tym prosty i na pewno przypadnie do gustu niejednemu amatorowi słodkości.
Naleśniki z jabłkami i karmelem
Składniki na 2-3 porcje:
- 250ml mleka
- 130g mąki
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 2 jabłka
- Masło
- Cukier
Naleśniki z jabłkami i karmelem
Przygotowanie:
- Z mleka, mąki, jednego jajka i szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
- Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą z ćwiartek kroimy na cztery części, tak, żeby powstały jednocentymetrowej grubości półksiężyce.
- Na patelni roztapiamy łyżkę masła, następnie zmniejszamy ogień pod patelnią do minimum
- Na roztopione masło równomiernie wysypujemy płaską łyżkę cukru, następnie układamy przygotowane plastry jabłek w kształcie okręgu i całość równomiernie zalewamy jedną chochlą ciasta naleśnikowego.
- Smażymy już na średnim ogniu do momentu, aż spód naleśnika skarmelizuje się na złoty kolor – u mnie około 6 min (trzeba uważać żeby karmel się nie przypalił), po czym obracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. (Placek najłatwiej przewrócić na drugą stronę zsuwając delikatnie go z patelni na obróconą pokrywkę następnie zdecydowanym ruchem przewrócić z powrotem na patelnie.)
Naleśniki z jabłkami i karmelem podajemy na gorąco.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Summary
Recipe Name
Naleśniki z jabłkami i karmelem
Published On