DANIA GŁÓWNE PRZEKĄSKI

Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis

Naleśniki z jabłkami i karmelem. Przepisów i sposobów wykonywania naleśników jest naprawdę wiele, od tych najprostszych na słodko czy słono, przez faszerowane, zapiekane po wyszukane kompozycje. Dziś przedstawiam wam mój ulubiony przepis na naleśniki z jabłkami i karmelem, jest naprawdę smaczny i przy tym prosty i na pewno przypadnie do gustu niejednemu amatorowi słodkości.

 

Naleśniki z jabłkami i karmelem

Składniki na 2-3 porcje:

  • 250ml mleka
  • 130g mąki
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 2 jabłka
  • Masło
  • Cukier

 

Naleśniki z jabłkami i karmelem

Przygotowanie:

  1. Z mleka, mąki, jednego jajka i szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
  2. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą z ćwiartek kroimy na cztery części, tak, żeby powstały jednocentymetrowej grubości półksiężyce.
  3. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, następnie zmniejszamy ogień pod patelnią do minimum
  4. Na roztopione masło równomiernie wysypujemy płaską łyżkę cukru, następnie układamy przygotowane plastry jabłek w kształcie okręgu i całość równomiernie zalewamy jedną chochlą ciasta naleśnikowego.
  5. Smażymy już na średnim ogniu do momentu, aż spód naleśnika skarmelizuje się na złoty kolor – u mnie około 6 min  (trzeba uważać żeby karmel się nie przypalił), po czym obracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. (Placek najłatwiej przewrócić na drugą stronę zsuwając delikatnie go z patelni na obróconą pokrywkę następnie zdecydowanym ruchem przewrócić z powrotem na patelnie.)

Naleśniki z jabłkami i karmelem podajemy na gorąco.

Smacznego.

naleśniki z jabłkami i karmelem

 

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Placki z cukinii

Omlet na słodko

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Summary
recipe image
Recipe Name
Naleśniki z jabłkami i karmelem
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *