Naleśniki z serem zapiekane na patelni
Doskonały pomysł na wartościowe, smaczne i proste w wykonaniu śniadanie, z mleka, mąki jajka i twarogu w krótkim czasie można przygotować pyszne naleśniki z serem zapiekane na patelni, które przypadną do gustu niejednemu wielbicielowi naleśników.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- Sól
Nadzienie:
- 2-3 łyżki rodzynek
- 250g – ser twaróg półtłusty
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Masło
Przygotowanie:
- Z jajka, mleka i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, doprawiamy szczyptą soli, do ciasta wlewamy dwie łyżki oleju, dokładnie mieszamy i smażymy naleśniki na bardzo dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Olej zawarty w cieście w zupełności wystarcza do smażenie, więc nie trzeba dodatkowo go dodawać na patelnię. Z powyższych składników wychodzi 4 naleśniki.
- Rodzynki zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej jedną godzinę.
- Twaróg dokładnie ucieramy widelcem, dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany 18%, żółtko, dwie łyżeczki cukru, jedną łyżeczkę cukru wanilinowego i całość mieszamy na gładką jednolitą masę. Nadzienie ma mieć słodki kremowy smak, w razie potrzeby dosładzamy.
- Na każdego naleśnika nakładamy po dwie czubate łyżki masy serowej, masę równomiernie smarujemy do połowy każdego naleśnika, posypujemy namoczonymi rodzynkami i składamy w trójkąty.
- Na patelni roztapiamy łyżkę masła, układamy naleśniki i zapiekamy po 5 minut z każdej strony na małym ogniu.
Naleśniki z serem zapiekane na patelni podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym
Naleśniki z jabłkami i karmelem
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Summary
Recipe Name
Naleśniki z serem zapiekane na patelni
Published On