Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki
Tradycyjna i typowo polska surówka obiadowa doskonale pasująca do smażonych i grillowanych ryb, ale także do smażonych dań mięsnych, smaczna zdrowa i w wykonaniu ekspresowa.
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki
Składniki:
- 300g kiszonej kapusty
- 3 marchewki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- Pieprz do smaku
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki – przepis
Przygotowanie:
- Odmierzoną ilość kapusty kiszonej odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy do salaterki
- Marchew obieramy i razem z jabłkiem ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, dodajemy do kapusty.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, żeby straciła ostrość możemy ją sparzyć wrzątkiem, następnie dodajemy do salaterki
- Do surówki dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oprószamy cukrem, solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek, następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy według własnego uznania a na koniec odstawiamy do lodówki na 30min. Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami
Surówka z selera i jabłka – Ksiega-smaku.pl
Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym