Obwarzanki krakowskie przepis
PIECZYWO

Obwarzanki krakowskie – przepis

Obwarzanki krakowskie – przepis

Prosty przepis na pyszne, chrupiące i bardzo smaczne obwarzanki krakowskie, właśnie takie można spróbować w samym sercu Krakowa.

Obwarzanki:

Składniki:

Z poniższych składników wychodzi 6szt. obwarzanków

  • 550g mąki pszennej najlepiej typu 650
  • 250ml wody
  • 1 jajko
  • 10g drożdży
  • 30g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczka soli
  • Mak, sezam, lub sól grubo-ziarnista do posypania obwarzanków

Obwarzanki krakowskie – przepis

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 10g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
  2. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło.  Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45min. 
  4. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, dzielimy na 12 równych części po około 70g.
  5. Na jeden obwarzanek używamy dwa kawałki ciasta po 70g każdy.
  6. Bierzemy dwa kawałki ciasta z których formujemy wałki  o długości 35-40cm i średnicy około 1,5cm, następnie układamy je równolegle obok siebie, z jednej strony zlepiamy końce i skręcamy na kształt spirali, po czym powstały spiralny wałek ciasta mocno zlepiamy końcami ze sobą tworząc obwarzanek. Ważne aby końce były mocno zlepione, żeby podczas sparzania się nie rozlepiły. Uformowane obwarzanki układamy na stolnicy posypanej mąką i pozostawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia.
  7. W czasie gdy obwarzanki wyrastają w dużym garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy dwie łyżki cukru następnie obgotowujemy, czyli „obwarzamy” wyrośnięte obwarzanki po 30-45sekund z jednej i drugiej strony.
  8. Obgotowane obwarzanki wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze mokre posypujemy makiem, sezamem lub solą grubo ziarnistą.   
  9. Blachę z obwarzankami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 30min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu, a blacha na środkowej półce.
Obwarzanki krakowskie przepis
Obwarzanki krakowskie

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Chleb pszenny tostowy – przepis

Bułki pszenne śniadaniowe – przepis

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl

Summary
recipe image
Recipe Name
Obwarzanki krakowskie – przepis
Published On

3 komentarze

  1. We wstępie jest mowa o sześciu a w opisie wykonania o 12 obwarzankach. Rozumiem, że czas obgotowania dotyczy sześciu, bo gdyby dwunastu, to raczej trzeba je gotować krócej. W końcu są o połowę mniejsze, więc i mniej czasu potrzebują. Proszę o wyjaśnienie :).

    1. Obwarzanek wychodzi 6szt. ponieważ tak jak jest w przepisie na jeden obwarzanek zużywamy dwa kawałki ciasta po 70g, dlatego całe ciasto dzielimy na początku na 12części

    2. A jeżeli chodzi o parzenie obwarzanków to czas dotyczy jednej sztuki, a czy będą to ciut mniejsze czy trochę większe obwarzanki to nie ma znaczenia ponieważ chodzi nam o sparzenie obwarzanka z zewnątrz przez co po upieczeniu skórka będzie chrupiąca a środek delikatny.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *