Oponki serowe – najlepszy przepis
Karnawał to czas gdzie na naszych stołach częstym gościem są pączki, faworki czy też oponki, są to tradycyjne słodkości przygotowywane właśnie w tym okresie. Ja osobiście uwielbiam oponki zwłaszcza te z dodatkiem twarogu, najpyszniejsze są jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, ale można również oponki polać czekoladą czy lukrem i też są pyszne, zawsze z niecierpliwością czekałam, aż moja mama je zrobi, które później znikały błyskawiczne Jeśli macie ochotę na pyszne, lekkie i pulchne oponki serowe wypróbujcie ten przepis. Z podanego przepisu wychodzi ok 25szt oponek czas przygotowania ok 30minut.
Oponki serowe
Składniki:
- 250g białego twarogu półtłustego,
- 250g mąki pszennej,
- 50g cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 2 żółtka,
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka octu,
- 150g kwaśnej śmietany 18%,
- Cukier puder do posypania,
- Olej do smażenia.
Oponki serowe
Przygotowanie:
- Biały ser przeciskamy przez praskę, mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę, do mąki dodajemy ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, sodę oczyszczoną, ocet oraz kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki razem zagniatamy, wyrabiamy na jednolite ciasto, które następnie oprószamy mąką.
- Stolnice posypujemy mąką, rozwałkujemy ciasto na grubość ok 1,5cm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka, ze środka kółka za pomocą kieliszka wykrawamy małe kółeczka.
- W dużym ganku rozgrzewamy olej i smażymy oponki na głębokim oleju na złoty kolor po ok 2minuty z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
- Oponki wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl
Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę
Sernik oreo z borówkami i malinami
Pudding chia z musem z mango i kiwi – Ksiega-smaku.pl