Pasztet z królika – przepis
DANIA GŁÓWNE PRZEKĄSKI

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Przepis na pyszny domowy pasztet z królika, naprawdę wyborny i dokładnie taki jak zawsze był robiony w moim rodzinnym domu, pamiętam jak jeszcze gorący zaczynał znikać z foremki. Z poniższego przepisu wychodzą dwie foremki pasztetu.

Pasztet z królika – przepis

Składniki:

  • 1,5kg tuszka z królika
  • 800g podgardla wieprzowego
  • 600g wątróbki drobiowej
  • 5 jajek
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 bulka kajzerka
  • Gałka muszkatołowe
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Łyżka masła
  • 2 foremki keksówki o wymiarach 11x25cm

Pasztet z królika – przepis

Przygotowanie:

  1. Tuszkę z królika dzielimy na części, wkładamy do dużego garnka, dodajemy również podgardle wieprzowe bez skóry podzielone na mniejsze kawałki, a z wierzchu układamy wątróbki drobiowe, całość zalewam wodą tak aby mięso było zapłynięte.
  2. Do mięsa dodajemy dwie kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny.
  3. Po 20minutach gotowania wyciągamy wątróbki (będą już gotowe) i przekładamy do miski do ostygnięcia, następnie po godzinie gotowania dodajemy warzywa.
  4. Ugotowane mięso oraz warzywa wyciągam z wywaru, mięso oddzielamy od kości po czym pozostawiamy do ostygnięcia, do miseczki odlewamy ½ szklanki wywaru w którym namaczamy kajzerkę.
  5. Ugotowane mięso wraz z wątróbkami i warzywami  oraz namoczoną kajzerkę, mielimy w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodajemy jajka po czym wszystkie składniki dokładnie mieszamy doprawiając na koniec do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby masa wyszła za gęsta wtedy możemy podlać bulionem.
  6. Keksówki wewnątrz smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą po czym napełniamy masą mięsną. Z powyższych składników wychodzą dwie dosyć pełne foremki o wymiarach 11x25cm
  7. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 1godz. (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo – obiegu) Upieczony pasztet wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pasztet z królika – przepis
Pasztet z królika – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Pieczeń rzymska – przepis

Strucla makowa – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Pasztet z królika
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *