Pasztet z królika
Przepis na pyszny domowy pasztet z królika, naprawdę wyborny i dokładnie taki jak zawsze był robiony w moim rodzinnym domu, pamiętam jak jeszcze gorący zaczynał znikać z foremki. Z poniższego przepisu wychodzą dwie foremki pasztetu.
Pasztet z królika – przepis
Składniki:
- 1,5kg tuszka z królika
- 800g podgardla wieprzowego
- 600g wątróbki drobiowej
- 5 jajek
- 2 kostki rosołowe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 bulka kajzerka
- Gałka muszkatołowe
- Sól
- Pieprz
- Bułka tarta
- Łyżka masła
- 2 foremki keksówki o wymiarach 11x25cm
Pasztet z królika – przepis
Przygotowanie:
- Tuszkę z królika dzielimy na części, wkładamy do dużego garnka, dodajemy również podgardle wieprzowe bez skóry podzielone na mniejsze kawałki, a z wierzchu układamy wątróbki drobiowe, całość zalewam wodą tak aby mięso było zapłynięte.
- Do mięsa dodajemy dwie kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny.
- Po 20minutach gotowania wyciągamy wątróbki (będą już gotowe) i przekładamy do miski do ostygnięcia, następnie po godzinie gotowania dodajemy warzywa.
- Ugotowane mięso oraz warzywa wyciągam z wywaru, mięso oddzielamy od kości po czym pozostawiamy do ostygnięcia, do miseczki odlewamy ½ szklanki wywaru w którym namaczamy kajzerkę.
- Ugotowane mięso wraz z wątróbkami i warzywami oraz namoczoną kajzerkę, mielimy w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodajemy jajka po czym wszystkie składniki dokładnie mieszamy doprawiając na koniec do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby masa wyszła za gęsta wtedy możemy podlać bulionem.
- Keksówki wewnątrz smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą po czym napełniamy masą mięsną. Z powyższych składników wychodzą dwie dosyć pełne foremki o wymiarach 11x25cm
- Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 1godz. (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo – obiegu) Upieczony pasztet wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Summary
Recipe Name
Pasztet z królika
Published On