DANIA GŁÓWNE

Pierogi Ruskie – przepis

Sprawdzony przepis na tradycyjne Polskie danie, jakim są pierogi ruskie  z pikantnym wyrazistym farszem zamkniętym w delikatnym, miękkim cieście.

 

Składniki Farsz:

  • 70 dag – ziemniaki
  • 35 dag – ser biały
  • 15 dag – drobni pokrojona w kostkę cebula
  • łyżka smalcu do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

 

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i przepuszczamy przez maszynkę razem z białym serem.

Drobno pokrojoną cebulę zrumieniamy na złoty kolor na smalcu, dodajemy do zmielonych ziemniaków i sera i dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką – farsz na pierogi ruskie powinien być dosyć pikantny.

 

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki bardzo ciepłej wody (ok 450ml)
  • 80 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Łyżka oliwy

Przygotowanie:

Do miski wlewamy dwie szklanki bardzo ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo dodajemy mąkę  mieszając wszystkie  składniki do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i dokładnie wyrabiamy przez 10 – 15min na gładką, elastyczną masę, która łatwo odchodzi od dłoni.

Ciasto przykrywamy ściereczką, i  odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło.

Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta do grubości 2mm i wycinamy szklanką bądź okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy do momentu aż pierogi samoczynnie wypłyną na powierzchnie, przez jeszcze  2-3 min.

Pierogi ruskie wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy okraszone zrumienioną cebulką bądź skwarkami.

Z powyższych składników wychodzi około 85 pierogów ruskich.

Smacznego

pierogi ruskie
Summary
recipe image
Recipe Name
Pierogi Ruskie
Author Name
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *