DANIA GŁÓWNE

Pierogi Ruskie – przepis

Sprawdzony przepis na tradycyjne Polskie danie, jakim są pierogi ruskie  z pikantnym wyrazistym farszem zamkniętym w delikatnym, miękkim cieście.

 

Składniki Farsz:

  • 70 dag – ziemniaki
  • 35 dag – ser biały
  • 15 dag – drobni pokrojona w kostkę cebula
  • łyżka smalcu do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

 

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i przepuszczamy przez maszynkę razem z białym serem.

Drobno pokrojoną cebulę zrumieniamy na złoty kolor na smalcu, dodajemy do zmielonych ziemniaków i sera i dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką – farsz na pierogi ruskie powinien być dosyć pikantny.

 

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki bardzo ciepłej wody (ok 450ml)
  • 80 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Łyżka oliwy

Przygotowanie:

Do miski wlewamy dwie szklanki bardzo ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo dodajemy mąkę  mieszając wszystkie  składniki do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i dokładnie wyrabiamy przez 10 – 15min na gładką, elastyczną masę, która łatwo odchodzi od dłoni.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Ciasto przykrywamy ściereczką, i  odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło.

Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta do grubości 2mm i wycinamy szklanką bądź okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy do momentu aż pierogi samoczynnie wypłyną na powierzchnie, przez jeszcze  2-3 min.

Pierogi ruskie wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy okraszone zrumienioną cebulką bądź skwarkami.

Z powyższych składników wychodzi około 85 pierogów ruskich.

Smacznego

pierogi ruskie
Summary
recipe image
Recipe Name
Pierogi Ruskie
Author Name
Published On

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *