Sprawdzony przepis na tradycyjne Polskie danie, jakim są pierogi ruskie z pikantnym wyrazistym farszem zamkniętym w delikatnym, miękkim cieście.
Składniki Farsz:
- 70 dag – ziemniaki
- 35 dag – ser biały
- 15 dag – drobni pokrojona w kostkę cebula
- łyżka smalcu do smażenia
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i przepuszczamy przez maszynkę razem z białym serem.
Drobno pokrojoną cebulę zrumieniamy na złoty kolor na smalcu, dodajemy do zmielonych ziemniaków i sera i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką – farsz na pierogi ruskie powinien być dosyć pikantny.
Składniki ciasto:
- 2 szklanki bardzo ciepłej wody (ok 450ml)
- 80 dag mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- Łyżka oliwy
Przygotowanie:
Do miski wlewamy dwie szklanki bardzo ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo dodajemy mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i dokładnie wyrabiamy przez 10 – 15min na gładką, elastyczną masę, która łatwo odchodzi od dłoni.
Ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło.
Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta do grubości 2mm i wycinamy szklanką bądź okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy do momentu aż pierogi samoczynnie wypłyną na powierzchnie, przez jeszcze 2-3 min.
Pierogi ruskie wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy okraszone zrumienioną cebulką bądź skwarkami.
Z powyższych składników wychodzi około 85 pierogów ruskich.
Smacznego


jak ja dawno nie jadłam ruskich, a tak lubię! 🙂
Uwielbiam! Do nich obowiązkowo kwaśne mleko – kiedyś – dziś kefir lub maślanka.