Pierogi ukraińskie – przepis
Przepis na pyszne pierogi ukraińskie, w smaku bardzo podobne do ruskich ale w odróżnieniu bardziej treściwe, mające więcej składników od pierogów ruskich, w tym przypadku oprócz głównych składników takich jak ziemniaki, biały ser i cebula użyjemy boczku parzonego wędzonego
Pierogi ukraińskie – przepis
Składniki ciasto:
- 400ml bardzo ciepłej wody (2 szklanki)
- 80 dag mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 30ml oleju rzepakowego
Składniki Farsz:
- 500g – ziemniaki
- 250g – ser biały
- 200g – cebuli
- 200g – boczku parzonego, wędzony czyli nie surowy
- łyżka smalcu do smażenia
- sól
- pieprz
Pierogi ukraińskie – przygotowanie
Przygotowanie farszu:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, pozostawiamy do ostygnięcia.
- Cebulę i boczek drobno kroimy, najpierw boczek zrumieniamy na złoty kolor na smalcu, potem dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach razem z białym serem, zrumienionym boczkiem i cebulą. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i w razie potrzeby ponownie doprawiamy do smaku solą i pieprzem – farsz na pierogi ukraińskie powinien być dosyć słony i pieprzny.
Przygotowanie ciasta i gotowych pierogów
- Do miski wlewamy odmierzoną ilość bardzo ciepłej wody, dodajemy sól, olej i stopniowo dodajemy mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i dokładnie wyrabiamy przez 10 – 15min na gładką, elastyczną masę, która łatwo odchodzi od dłoni, następnie przykrywamy bawełnianą ściereczką, i odstawiamy na 10min żeby odpoczęło.
- Ciasto rozwałkowujemy wałkiem do grubości 2mm po czym wycinamy szklanką, bądź okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
- Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy od momentu aż pierogi samoczynnie wypłyną na powierzchnie, przez jeszcze 3-4 min.
- Pierogi ukraińskie wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy okraszone zrumienioną cebulką bądź skwarkami. Z powyższych składników wychodzi około 80 pierogów
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym
Summary
Recipe Name
Pierogi ukraińskie
Published On
Average Rating
4 Review(s) Based on
Jak dla mnie zawsze będą ruskie.Z całym szacunkiem dla Pani przepisu