Pierogi ukraińskie - przepis
DANIA GŁÓWNE

Pierogi ukraińskie – przepis

Pierogi ukraińskie – przepis

Przepis na pyszne pierogi ukraińskie, w smaku bardzo podobne do ruskich ale w odróżnieniu bardziej treściwe, mające więcej składników od pierogów ruskich, w tym przypadku oprócz głównych składników takich jak ziemniaki, biały ser i cebula użyjemy boczku parzonego wędzonego     

Pierogi ukraińskie – przepis

Składniki ciasto:

  • 400ml bardzo ciepłej wody (2 szklanki)
  • 80 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 30ml oleju rzepakowego

Składniki Farsz:

  • 500g – ziemniaki
  • 250g – ser biały
  • 200g – cebuli
  • 200g – boczku parzonego, wędzony czyli nie surowy  
  • łyżka smalcu do smażenia
  • sól
  • pieprz

Pierogi ukraińskie – przygotowanie

Przygotowanie farszu:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Cebulę i boczek drobno kroimy, najpierw boczek zrumieniamy na złoty kolor na smalcu, potem dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach razem z białym serem, zrumienionym boczkiem i cebulą. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i w razie potrzeby ponownie doprawiamy do smaku solą i pieprzem  – farsz na pierogi ukraińskie powinien być dosyć słony i pieprzny.

Przygotowanie ciasta i gotowych pierogów

  1. Do miski wlewamy odmierzoną ilość bardzo ciepłej wody, dodajemy sól, olej  i stopniowo dodajemy mąkę  mieszając wszystkie  składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i dokładnie wyrabiamy przez 10 – 15min na gładką, elastyczną masę, która łatwo odchodzi od dłoni, następnie  przykrywamy bawełnianą ściereczką, i  odstawiamy na 10min żeby odpoczęło.
  3. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem do grubości 2mm po czym wycinamy szklanką, bądź okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
  4. Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy od momentu aż pierogi samoczynnie wypłyną na powierzchnie, przez jeszcze  3-4 min.
  5. Pierogi ukraińskie wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy okraszone zrumienioną cebulką bądź skwarkami. Z powyższych składników wychodzi około 80 pierogów
Pierogi ukraińskie - przepis
Pierogi ukraińskie – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pierogi z mięsem – przepis

Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis

Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym

Kapuśniaczki drożdżowe

Summary
recipe image
Recipe Name
Pierogi ukraińskie
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *