Pierogi z mięsem - przepis
DANIA GŁÓWNE

Pierogi z mięsem – przepis

Pierogi z mięsem – przepis

Klasyka kuchni staropolskiej czyli przepis na pierogi z mięsem z delikatnym miękkim ciastem i pysznym mięsnym nadzieniem, okraszone zrumienioną cebulką i skwarkami, lub boczkiem, po prostu pychotka,  danie które ma bardzo wielu zwolenników poczynając  od najmłodszych po najstarszych miłośników dań mącznych, którzy nie przejdą obojętnie obok tych specjałów dopóki nie znikną wszystkie pierogi z talerza.

Pierogi z mięsem – przepis

Składniki:

Farsz:

  • 500g mięsa wołowego, drobiowego lub mieszanego gotowanego z rosołu
  • 2 cebule
  • ¼ szklanki bulionu
  • Sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Ciasto:

  • 350ml gorącej wody
  • 700g mąki pszennej
  •  1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo do okraszenia pierogów 2 cebule, 100g boczku, 2 łyżki oleju dosmażenia

Pierogi z mięsem – przepis

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebule i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
  2. Mięso z rosołu –  wołowe, drobiowe (bez skór) lub mieszane przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mielimy również zeszkloną cebulę, możemy zmielić dodatkowo marchewkę z rosołu.
  3. Farsz doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu gdyby farsz był za suchy.
  4. Z mąki, gorącej ale nie wrzącej wody, łyżeczki soli i jednej łyżki oleju wyrabiamy ciasto na pierogi. Z podanych składników powinno wyjść ciasta na około 50szt dosyć sporych pierogów
  5. Gotowe ciasto odstawiamy na 15min żeby odpoczęło. Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część rozwałkowujemy do grubości 1,5-2mm następnie szklanką lub pierścieniem wycinamy kółka z ciasta na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy gotowe pierogi.
  6. Gotowe zlepione pierogi gotujemy partiami  w lekko osolonej wodzie na średnim ogniu. Pierogi gotujemy do momentu aż same wypłyną na powierzchnię gotującej się wody i jeszcze 4min. wyciągamy łyżką cedzakową, przekładamy do salaterki i okraszamy skwarkami, zrumienioną cebulką lub podsmażonymi kawałkami boczku. Smacznego.
Pierogi z mięsem - przepis
Pierogi z mięsem – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis

Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis

Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls

Summary
recipe image
Recipe Name
Pierogi z mięsem – przepis
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *