Pierożki z ciasta francuskiego z serem
Pierożki z ciasta francuskiego z serem, to wyśmienita przekąska, lub deser do kawy, do tego wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu przy założeniu, że użyjemy gotowe ciasto francuskie, a które kupimy w większości sklepów za kilka złotych.
Pierożki z ciasta francuskiego z serem
Składniki na 14-15szt:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 300g sera białego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 żółtka oddzielone z jaj kurzych
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Dodatkowo cukier do posypania
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie tniemy na kwadraty o boku 8-9cm
- Przygotowujemy farsz, ser dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jedno żółtko i jedną łyżkę jogurtu naturalnego, następnie wyrabiamy jednolitą masę serową.
- Nakładamy po ½ łyżki farszu na każdą porcję ciasta francuskiego, następnie ciasto składamy w trójkąty i zlepiamy boki ze sobą.
- Każdy pierożek smarujemy z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypujemy szczyptą cukru.
- Pierożki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 20min.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą
Summary
Recipe Name
Pierożki z ciasta francuskiego z serem
Published On