Zupa meksykańska
Doskonała, bardzo treściwa, smaczna i rozgrzewająca zupa meksykańska, z kilku składników takich jak fasola, kukurydza, przecier pomidorowy, mięso mielone i bulion – powstaje potrawa, którą spokojnie można potraktować jako danie jednogarnkowe, a dodatkowo jest bardzo szybka w przygotowaniu.
Zupa meksykańska
Składniki na 4-6 porcji:
- 1L esencjonalnego wywaru drobiowego
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 1 puszka białej fasoli konserwowej
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 500g przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Ostra papryka w proszku
- Sól
- pieprz
Zupa meksykańska
Przygotowanie:
- Przygotowujemy jeden litr wywaru drobiowo – warzywnego. Najlepszy będzie typowy rosół na bazie kurczaka, im bardziej esencjonalny tym lepsza wyjdzie potrawa finalnie.
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oliwie, do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy razem przez 10 -15min
- Przesmażone mięso przekładamy do bulionu, dodajemy odcedzoną kukurydzę, przecier pomidorowy, czerwoną i białą fasolę, które nie odcedzamy tylko dodajemy razem z zalewą, ponadto dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotujemy razem przez 30 min, doprawiamy solą pieprzem i ostrą papryką w proszku, zupa powinna być dosyć pikantna.
Rozgrzewająca zupa meksykańska to doskonała propozycja na zimne jesienne i zimowe dni.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zupa krem z pora – sprawdzony przepis
Summary
Recipe Name
Zupa meksykańska
Published On
w sam raz na chłodne wieczory 🙂