PRZEKĄSKI

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Przekąski, które zrobią furorę na każdej imprezie, czy spotkaniu rodzinnym i w błyskawicznym tępię będą znikać ze stołu, to właśnie pizzerinki z ciasta francuskiego. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, będą gotowe w ciągu 20min, a jako dodatki można użyć wielu ciekawych składników wedle własnych preferencji smakowych. Poniżej podstawowy przepis na pizzerinki z serem żółtym i szynką.

 

Składniki (na około 14szt):

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 150g sera żółtego
  • 150g szynki
  • Ketchup około 3-4 łyżki, lub przecier pomidorowy
  • Oregano
  • Ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

  1. Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem, lub przecierem pomidorowym, zostawiamy nieposmarowany 4 – centymetrowy pas ciasta z jednej dłuższej strony, na który też nie będziemy układać pozostałych składników.
  2. Na ciasto układamy cienkie plastry sera żółtego, następnie rozkładamy plastry szynki i posypujemy suszonym oregano i papryką w proszku. Do pizzerinek możemy użyć innych dodatków jak salami, przesmażone pieczarki, oliwki, czy np. kukurydzę konserwową.
  3. Ciasto ze składnikami ciasno zawijamy wzdłuż dłuższego boku formując roladę, następnie zawijamy w papier, na którym było ciasto i tniemy na dwu centymetrowe kawałki, które układamy na papierze do pieczenie.
  4. Pizzerinki z ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-180 stopni i pieczemy przez około 15min.

Do przekąsek doskonale pasuje sos czosnkowy.

Smacznego.

pizzerinki z ciasta francuskiego

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą

Śledzie w sosie musztardowym

Sos czosnkowy

Summary
recipe image
Recipe Name
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *