Pizzerinki z ciasta francuskiego
Przekąski, które zrobią furorę na każdej imprezie, czy spotkaniu rodzinnym i w błyskawicznym tępię będą znikać ze stołu, to właśnie pizzerinki z ciasta francuskiego. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, będą gotowe w ciągu 20min, a jako dodatki można użyć wielu ciekawych składników wedle własnych preferencji smakowych. Poniżej podstawowy przepis na pizzerinki z serem żółtym i szynką.
Składniki (na około 14szt):
- 1 płat ciasta francuskiego
- 150g sera żółtego
- 150g szynki
- Ketchup około 3-4 łyżki, lub przecier pomidorowy
- Oregano
- Ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
- Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem, lub przecierem pomidorowym, zostawiamy nieposmarowany 4 – centymetrowy pas ciasta z jednej dłuższej strony, na który też nie będziemy układać pozostałych składników.
- Na ciasto układamy cienkie plastry sera żółtego, następnie rozkładamy plastry szynki i posypujemy suszonym oregano i papryką w proszku. Do pizzerinek możemy użyć innych dodatków jak salami, przesmażone pieczarki, oliwki, czy np. kukurydzę konserwową.
- Ciasto ze składnikami ciasno zawijamy wzdłuż dłuższego boku formując roladę, następnie zawijamy w papier, na którym było ciasto i tniemy na dwu centymetrowe kawałki, które układamy na papierze do pieczenie.
- Pizzerinki z ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-180 stopni i pieczemy przez około 15min.
Do przekąsek doskonale pasuje sos czosnkowy.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą
Summary
Recipe Name
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Published On
Average Rating
2 Review(s) Based on