DANIA GŁÓWNE

Placek po zbójnicku – przepis

PLACEK PO ZBÓJNICKU

Placek po zbójnicku – to tradycyjny placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym, mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz, z gęstym i sycącym sosem. Idealne danie na jesienne pochmurne dni. Placek po zbójnicku można podawać na różne sposoby w postaci małych placuszków polanych sosem czy też jednego dużego placka złożonego na pół.

Placek po zbójnicku – przepis

Placek ziemniaczane składniki:

  • 1kg ziemniaków,
  • 3 łyzki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula
  • Sól,
  • pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia.
  1. Ziemniaki i cebulę myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy na sitko ustawione na garnku, aby ziemniaki puściły sok.
  2. Gdy ziemniaki puszczą sok dodajemy do nich mąkę, jajka, pieprz i sól do smaku, oraz powstałą z ziemniaków skrobie ziemniaczaną (z garnka w którym ziemniaki puściły sok delikatnie odlewamy wodę uważając, aby nie wylać skrobi).
  3. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej a z masy ziemniaczanej formujemy placek ziemniaczany (kształt i wielkość placka według własnego uznania). Placek smażymy z obu stron  na złoty kolor.

Placek po zbójnicku

Gulasz wieprzowy – składniki:

  • 1kg szynki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 3-4 papryki konserwowe,
  • 3-4 ogórki konserwowe,
  • Suszone grzyby 50g,
  • Koncentrat pomidorowy,
  • Olej do smażeni,
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Liść laurowy,
  • Pieprz,
  • sól,
  • papryka słodka i ostra  w proszku do smaku,
  • Mąka pszenna.
  1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby zmiękły.
  2. Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem, oraz oprószamy mąką.
  3. Cebulę myjemy, obieramy kroimy w piórka, olej rozgrzewamy w garnku. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy aż się zeszkli, następnie do cebuli dodajemy mięso i smażymy, aż nabierze złotego koloru, następnie dodajemy ok. 500ml wody,  dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, oraz wcześniej namoczone grzyby. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 1.5h aż będzie bardzo miękkie.
  4. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i paprykę konserwową, oraz doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym. \
  5. Aby sos był bardziej wyrazisty możemy dodać odrobinę wody spod ogórków konserwowych. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na koniec sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.
  6. Gotowym gulaszem polewamy usmażony placek ziemniaczany, a jeśli lubimy polewamy kwaśną śmietaną i  dekorujemy natką pietruszki.
Placek po zbójnicku z gulaszem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą

Summary
recipe image
Recipe Name
PLACEK PO ZBÓJNICKU
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *