PLACEK PO ZBÓJNICKU
Placek po zbójnicku – to tradycyjny placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym, mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz, z gęstym i sycącym sosem. Idealne danie na jesienne pochmurne dni. Placek po zbójnicku można podawać na różne sposoby w postaci małych placuszków polanych sosem czy też jednego dużego placka złożonego na pół.
Placek po zbójnicku – przepis
Placek ziemniaczane składniki:
- 1kg ziemniaków,
- 3 łyzki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 cebula
- Sól,
- pieprz do smaku,
- Olej do smażenia.
- Ziemniaki i cebulę myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy na sitko ustawione na garnku, aby ziemniaki puściły sok.
- Gdy ziemniaki puszczą sok dodajemy do nich mąkę, jajka, pieprz i sól do smaku, oraz powstałą z ziemniaków skrobie ziemniaczaną (z garnka w którym ziemniaki puściły sok delikatnie odlewamy wodę uważając, aby nie wylać skrobi).
- Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej a z masy ziemniaczanej formujemy placek ziemniaczany (kształt i wielkość placka według własnego uznania). Placek smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placek po zbójnicku
Gulasz wieprzowy – składniki:
- 1kg szynki wieprzowej,
- 2 cebule,
- 3-4 papryki konserwowe,
- 3-4 ogórki konserwowe,
- Suszone grzyby 50g,
- Koncentrat pomidorowy,
- Olej do smażeni,
- 6 ziaren ziela angielskiego
- Liść laurowy,
- Pieprz,
- sól,
- papryka słodka i ostra w proszku do smaku,
- Mąka pszenna.
- Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby zmiękły.
- Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem, oraz oprószamy mąką.
- Cebulę myjemy, obieramy kroimy w piórka, olej rozgrzewamy w garnku. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy aż się zeszkli, następnie do cebuli dodajemy mięso i smażymy, aż nabierze złotego koloru, następnie dodajemy ok. 500ml wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, oraz wcześniej namoczone grzyby. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 1.5h aż będzie bardzo miękkie.
- Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i paprykę konserwową, oraz doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym. \
- Aby sos był bardziej wyrazisty możemy dodać odrobinę wody spod ogórków konserwowych. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na koniec sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.
- Gotowym gulaszem polewamy usmażony placek ziemniaczany, a jeśli lubimy polewamy kwaśną śmietaną i dekorujemy natką pietruszki.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą
Summary
Recipe Name
PLACEK PO ZBÓJNICKU
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on