DANIA GŁÓWNE

Placki z cukinii sprawdzony przepis

Przepis na placki z cukinii:

Co można zrobić z cukinii? Prawdopodobnie najpopularniejszą potrawą z tego warzywa są placki z cukinii, bardzo szybkie w wykonaniu, delikatne w smaku, proste i smaczne, przypadną do gustu smakoszom zielonych warzyw. Doskonale smakują z keksem ze śmietany, bądź sosem czosnkowym. 

 

Składniki na 14-15 placków

  • 1 cukinia (ok. 800g)
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

 

Przepis na placki z cukinii

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ścieramy razem ze skórką, nie obieramy wcześniej cukinii.
  2.  Zasypujemy dwiema szczyptami soli, lekko mieszamy i odstawiamy na pół godziny żeby cukinia puściła soki, po czym odciskamy nadmiar soku. Po odciśnięciu zostaje nam około 500g cukinii.
  3. Do cukinii dodajemy mąkę i wcześniej rozmącone jajko, dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem
  4. Na patelni rozgrzewamy olej następnie łyżką nakładamy masą  i szybko  formujemy małe placki z cukinii.
  5. Smażymy z obu stron na złoty kolor, po czym układamy na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placki podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub po prosu solo

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów

Leczo z cukinią

Zupa krem z cukinii

Sos czosnkowy

Summary
recipe image
Recipe Name
Placki z cukinii sprawdzony przepis
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *