Przepis na placki z cukinii:
Co można zrobić z cukinii? Prawdopodobnie najpopularniejszą potrawą z tego warzywa są placki z cukinii, bardzo szybkie w wykonaniu, delikatne w smaku, proste i smaczne, przypadną do gustu smakoszom zielonych warzyw. Doskonale smakują z keksem ze śmietany, bądź sosem czosnkowym.
Składniki na 14-15 placków
- 1 cukinia (ok. 800g)
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przepis na placki z cukinii
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ścieramy razem ze skórką, nie obieramy wcześniej cukinii.
- Zasypujemy dwiema szczyptami soli, lekko mieszamy i odstawiamy na pół godziny żeby cukinia puściła soki, po czym odciskamy nadmiar soku. Po odciśnięciu zostaje nam około 500g cukinii.
- Do cukinii dodajemy mąkę i wcześniej rozmącone jajko, dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzewamy olej następnie łyżką nakładamy masą i szybko formujemy małe placki z cukinii.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor, po czym układamy na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub po prosu solo
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów
Summary
Recipe Name
Placki z cukinii sprawdzony przepis
Published On