Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Przepis na doskonałe polędwiczki w sosie chrzanowym z najlepszej i najdelikatniejszej części wieprzowiny – polędwicy, po prostu palce lizać.
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Składniki (dla 4osób):
- ½ kg polędwiczka wieprzowa
- 250ml słodkiej śmietanki 30%
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 1-2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Przygotowanie:
- Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy na 1,5 – 2 centymetrowe plastry, następnie lekko pobijamy dłonią i oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy dwie – trzy łyżki oliwy z oliwek, po czym układamy polędwiczki i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor (tak po 3-4minuty z każdej strony)
- Obsmażone mięso odkładamy do oddzielnego naczynia a na tej samej patelni przygotowujemy sos chrzanowy. Na patelnię wlewamy pół szklanki bulionu drobiowego, całą śmietankę w której wcześniej rozmącamy jedną łyżkę mąki pszennej, oraz dodajemy 1-2 łyżki tartego chrzanu. Powstały sos dokładnie mieszamy i grzejemy na małym ogniu przez dwie minuty. W razie potrzeby sos doprawiamy solą i pieprzem.
- Do sosu chrzanowego przekładamy obsmażone mięso i razem dusimy przez 10minut co jakiś czas mieszając sos aby się nie przypalił.
Gotowe polędwiczki podajemy z ryżem.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Skrzydełka duszone w winie – przepis
Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Summary
Recipe Name
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Published On