Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Przepis na doskonałe polędwiczki w sosie chrzanowym z najlepszej i najdelikatniejszej części wieprzowiny – polędwicy, po prostu palce lizać.
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Składniki (dla 4osób):
- ½ kg polędwiczka wieprzowa
- 250ml słodkiej śmietanki 30%
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 1-2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Przygotowanie:
- Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy na 1,5 – 2 centymetrowe plastry, następnie lekko pobijamy dłonią i oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy dwie – trzy łyżki oliwy z oliwek, po czym układamy polędwiczki i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor (tak po 3-4minuty z każdej strony)
- Obsmażone mięso odkładamy do oddzielnego naczynia a na tej samej patelni przygotowujemy sos chrzanowy. Na patelnię wlewamy pół szklanki bulionu drobiowego, całą śmietankę w której wcześniej rozmącamy jedną łyżkę mąki pszennej, oraz dodajemy 1-2 łyżki tartego chrzanu. Powstały sos dokładnie mieszamy i grzejemy na małym ogniu przez dwie minuty. W razie potrzeby sos doprawiamy solą i pieprzem.
- Do sosu chrzanowego przekładamy obsmażone mięso i razem dusimy przez 10minut co jakiś czas mieszając sos aby się nie przypalił.
Gotowe polędwiczki podajemy z ryżem.
Smacznego.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Skrzydełka duszone w winie – przepis
Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Summary

Recipe Name
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Published On