Leczo z cukinią to typowo Węgierskie danie, które z powodzeniem zadomowiło się na naszych stołach i zdobyło serca Polaków, w miesiącach letnich, kiedy do dyspozycji mamy wyśmienite nasze rodzime pomidory, cebulę i aromatyczne papryki i cukinię, nie może go zabraknąć na naszych stołach. Doskonałym pomysłem jest również przygotowanie pasteryzowanego leczo w słoikach, dzięki czemu mamy możliwość zrobienia szybkiego obiadu.
Przepis na leczo z cukinią
Składniki (4-6 osób):
- 2 cebule
- 3 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 2 żółta papryki
- 1 cukinia (ok 500g)
- 3 pomidory
- 300g kiełbasy śląskiej
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- Sól
- Pieprz
- Ostra i słodka papryka w proszku
- Olej do smażenia
Przepis na leczo z cukinią
Przygotowanie:
- Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kilkucentymetrowe paski, cukinię i pomidory kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 1x1cm, kiełbasę w talarki, a cebulę w piórka.
- Cebulę wsypujemy na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy do momentu, aż się zeszkli, dodajemy kiełbasę pokrojona w talarki i chwilę razem smażymy, przekładamy do większego garnka.
- Do cebuli i kiełbasy dodajemy paprykę, podlewamy ¼ szklanki wody i i dusimy razem przez 15 min, dodajemy pokrojone pomidory, cukinie, przecier pomidorowy i gotujemy przez 10min.
- Doprawiamy ostra paprykę w proszku, solą i pieprzem i jeszcze chwilę razem dusimy.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: