Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem
Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk smakował wyśmienicie.
Domowy smalec z boczkiem i jabłkiem
Składniki:
- 600g słoniny wieprzowej
- 400g surowego boczku wieprzowego
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem
Przygotowanie:
- Słoninę i boczek mielimy w maszynce na grubych oczkach, przekładamy do dużego rondla i smażymy przez około jedną godzinę na średnim ogniu, po tym czasie słonina powinna się zrumienić.
- W czasie kiedy wytapiamy słoninę z boczkiem przygotowujemy pozostałe składniki, jabłko i cebulę kroimy w kostkę a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
- Do wytopionej słoniny i boczku dodajemy pokrojoną cebulę, jabłko i czosnek, oraz jedną łyżeczkę suszonego majeranku, dodajemy sól i pieprz, całość smażymy jeszcze przez 10min,
- Gotowy smalec rozlewamy do słoików lub do specjalnego kamionkowego garnka na smalec i pozostawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowany specjał będzie dobry do spożycia nawet przez dwa, trzy tygodnie.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów, a jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło za polubienie strony.
Karkówka duszona w sosie własnym
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl