Naleśniki
Uwielbiane szczególnie przez dzieci, na słodko, czy słono z różnymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na pyszne, cienkie naleśniki pszenne.
Składniki:
(na około 10 szt. cienkich naleśników o średnicy 20cm)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej – około 220g
- Sól
- 2 – 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, rozmącamy mikserem, lub trzepaczką, dodajemy mleko, wodę, mąkę, sól, dwie łyżki oleju i miksujemy na gładką, aksamitną masę (nie za rzadką i nie za gęstą).
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Olej dodany do ciasta powinien w zupełności wystarczyć przy smażeniu, dlatego nie ma potrzeby podlewania oleju na patelni, jedynie możemy lekko natłuścić patelnie przed smażeniem pierwszego naleśnika.
Smacznego.


Zapraszam również do zapoznania się z przepisami na:
